Българската общност в Северна Македония сподели, че в лицето на

...
Българската общност в Северна Македония сподели, че в лицето на
Коментари Харесай

Йотова с разкритие за преброяването в РСМ

Българската общественост в Северна Македония показа, че в лицето на българската страна, за първи път от доста години насам, са видяли гаранции за своята отбрана. Това сподели вицепрезидентът Илияна Йотова от Северна Македония, където е на посещаване.

" Най-накрая българската страна да застане зад това да имат работа, да не бъдат сегрегирани. Тогава, когато потърсят работа, единствено тъй като са от български генезис, да не получават съответното място. Когато вземат участие в състезания за съответното място, да не ги печелят, единствено тъй като са декларирари, че са от български генезис ", изясни Йотова.

По думите й при визитата й в Северна Македония е научила много неща за преброяването. " Аз за първи път разбирам, че тази дребна цифра, която се получи при преброяването, идва от обстоятелството, че на избрани места, когато заявяват български генезис, управляващите са поискали проявление на български документи, което не съществува като авансово условие. Още повече към представителите на етнически групи в Република Северна Македония такива условия не са предявявани ".

Ние ще продължим да работим за отбраната на тези права, ще продължаваме да настояваме пред европейските институции, че Бъглария няма по какъв начин да каже " Да " по-напред за участието на районен съд Македония, до момента в който тези връзки не бъдат контролирани, заяви вицепрезидентът.

Когато приказваме за гаранции, те не могат да бъдат устни. Пет години след подписването на Договора за добросъседство, съвсем нищо не се е случило в това отношение. А за жалост и в доста други елементи от текстовете на контракта. За нас най-сериозните гаранции ще бъдат македонските българи в Конституцията на Република Северна Македония, сподели още тя.

Европейският съд за правата на индивида в Страсбург в никакъв случай не е желал от България признаването на македонско малцинство у нас. Това отговори на въпрос на македонски публицист вицепрезидентът Илияна Йотова.

Йотова уточни, че решенията на Европейски съд по правата на човека са административни и почитат българската Конституция, която дава цивилен, а не групови права.

„ Българската Конституция не признава малцинствата. Никога в присъдите на Европейски съд по правата на човека в Страсбург не е имало искане за признание на македонско малцинство в България, тъй като Европейският съд почита българската Конституция “, акцентира тя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР