Българската народна банка въвежда мерки срещу инфлацията, като затяга кредитирането.От

...
Българската народна банка въвежда мерки срещу инфлацията, като затяга кредитирането.От
Коментари Харесай

Как ще се отрази затягането на кредитите от БНБ

Българската национална банка вкарва ограничения против инфлацията, като стяга кредитирането.

От 1 юни банките ще би трябвало да усилят наложителните минимални запаси с 2%. От държавната финансова институция аргументират решението, като плануват ускорено повишение на лихвите през идващите месеци. Мярката цели да изтегли част от настоящата свръхликвидност в банковата система и да способства за намаляването на свободните запаси, с които банките могат да кредитират. 

Като резултат би трябвало кредитната интензивност да намалее, което да намали инфлацията. Очаква се това да докара и до понижаване на кредитния риск в банковата система. 

" Няма да се отрази непосредствено върху старите заеми. Условията на банките за новите ще бъдат с по-високи лихви, защото ще би трябвало да разясняват тези по-високи запаси ", коментира пред България Он Ер банкерът Левон Хампарцумян.

По думите на финансовия публицист Петър Илиев " безпокойството е най-много за заемите на популацията ". " Увеличаващият се растеж на заемите при негативна действителна рента води до инфлационен напън ", разяснява той.

Финансовият анализатор Десислава Николова акцентира, че " банките ще стартират да покачват лихвените си проценти - действително е тези по ипотеките да стигнат 3,6 - 4% ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР