Българската народна банка публикува бюджета си за 2022 година. Бюджетът

...
Българската народна банка публикува бюджета си за 2022 година. Бюджетът
Коментари Харесай

БНБ със 160 млн. лв. бюджет за 2022 година

Българската национална банка разгласява бюджета си за 2022 година. Бюджетът на Българска народна банка за всяка календарна година се приема от Управителния съвет на Българска народна банка, разгласява се в „ Държавен вестник “ и се показва на Народното събрание за сведение. Изданието включва още оповестявания на задачите и дилемите на банката и предвиждания за приходите и разноските през идната година, както и предстоящото осъществяване на бюджета за миналата година.

" Бюджетът се финансира напълно със лични запаси на Българска народна банка. Това обезпечава финансовата самостоятелност, нужна за осъществяване на главния ѝ мандат – да поддържа ценовата непоклатимост посредством обезпечаване стабилността на националната парична единица. Бюджетът подсигурява осъществяването на всички останали функционалности и задания, предоставени на Българска народна банка по българското законодателство или произлизащи от присъединяване ѝ в Европейската система на централните банки, Единния контролен механизъм, Единния механизъм за преструктуриране, Европейския съвет за систематичен риск и в дейностите на Европейския банков орган ", се разяснява в документа.

Бюджетът на Българска народна банка се състои от два раздела – разноски за прехрана и капиталова стратегия.

Разходите за прехрана за 2022 година са избрани на 136 млн. лева и спрямо бюджета за 2021 година размерът им е повишен с 3.2%.

" В съпоставяне с бюджета за миналата година е планувано нарастване на разходни позиции, като по-големите промени включват разноските за:

• личен състав по отношение на използването на нормативни актове, за осъществяване на законовите условия и за привличане и поддържане на висококвалифицирани кадри;

• външни услуги, в това число на разноските за абонаментна поддръжка на софтуерни продукти;

• административни разноски, в това число разноските за образование и специализация на персонала;

• присъединяване на Българска народна банка в ЕСЦБ, ЕНМ, ЕМП, ЕССР, ЕБО, в това число на увеличени годишни такси за наемане на линии за телекомуникации с ЕСЦБ;

• обезценка, включващи средства за обезценка на всички дълготрайни активи, които Банката възнамерява да придобие през идната година според капиталовата си стратегия ", показват от регулатора.

В съпоставяне с бюджета за 2021 година е планувано понижение с 18.1% на разноските за прехрана на паричното обращение, при което плануваното количество банкноти и монети ще обезпечи подмяната на изхабените в процеса на обращение банкноти за гарантиране чистотата и качеството на наличнопаричното обращение, както и поддържането на нужния ресурс от банкноти и разменни монети.

Инвестиционната стратегия за 2022 година възлиза на 29.246 млн. лв., което съставлява нарастване с 1.2% по отношение на бюджета за 2021 година. Увеличението е резултат от планирането на действия, свързани с поддръжката и развиването на осведомителните системи на Българска народна банка и с осъществяване на Програмата за недвижимите парцели на Банката.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР