Българската народна банка обяви за първи път от 2016 г.

...
Българската народна банка обяви за първи път от 2016 г.
Коментари Харесай

БНБ обяви основен лихвен процент по-висок от нула за пръв път от 2016 г.

Българската национална банка разгласи за първи път от 2016 година насам главен лихвен % по-висок от нула.  Считано от 1 октомври съществена лихва в България се покачва на 0,49 %.

Съобщението за новия ОЛП бе оповестено на уеб страницата на Българска народна банка на 30 септември. 

Основният лихвен % се дефинира въз основата на осреднената месечна стойност на показателя ЛЕОНИЯ Πлюc, който е индикатор за действително подписани покупко-продажби с овърнат депозити в български левове от всички банки у нас. От 2016 година насам ЛЕОНИЯ е с отрицателни стойности, а по закон ОЛП не може да бъде негативна големина. Затова и Българска народна банка определяше 0.00% главната рента.

През септември обаче банките са почнали да подписват покупко-продажби с депозити с позитивна големина, което е довело и до смяната на ОЛП.

Новата наклонност идва два месеца, откакто ЕЦБ предприе увеличение на водещите си лихви.

У нас покачването на ОЛП няма директно отражение върху лихвите по депозитите и заемите. С увеличението на ОЛП обаче ще се усили законната рента за веселба, която се образува като общ брой от ОЛП и 10 %. Така от 10 % сега лихвата за веселба ще се усили на 10,49 %, напомня Българска телеграфна агенция.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР