Българската народна банка (БНБ) увеличава таксите за обмяна на монети

...
Българската народна банка (БНБ) увеличава таксите за обмяна на монети
Коментари Харесай

БНБ променя тарифите за обмяна на монети

Българската национална банка (БНБ) усилва таксите за обмяна на монети против банкноти. По-високите цени ще влязат към този момент са признати от Управителния съвет на централната банка и ще влязат в действие от 1 август. Българска народна банка въпреки всичко дребен поклон към предаващите стотинки, като усилва с 20 лева лимита, над който се начислява процентът такса.

От началото на идващия месец таксата за приемане на разменни монети от 10, 20 и 50 стотинки, 1 лев и 2 лв. се усилва до 1.7% от цената на предаденото количество. Досега цената беше 1.3%.

Българска народна банка обаче прави една отстъпка – в случай че монетите са разграничени по номинал, до 120 лева ще се обменят без такса. Досега границата беше 100 лева

Ако монетите не са подредени по номинал, тогава няма гратис обменно количество и от 1 август върху цялата предадена стойност на монетите ще се начислява още по-висока такса – 1.8%. В момента тя е 1.4%.

С измененията в „ Тарифа за таксите, които Българската национална банка събира за обслужване на клиенти с банкноти и монети “ без такси се обменят монетите от 1, 2 и 5 стотинки. Досега гратис се обменяха единствено монетите с номинал 1 и 2 стотинки.

С промени в „ Общи условия на Българската национална банка за обслужване на клиенти с банкноти и монети по оповестена стойност “ се планува банките и доставчиците на услуги (в качеството им на пълномощници на банките по смисъла на тези общи условия) да дават на Българска народна банка единствено нотариално заверени спесимени от подписите на своите законови представители и съответно упълномощени чиновници.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР