Българската народна банка (БНБ) е придобила 11 113 тройунции злато

...
Българската народна банка (БНБ) е придобила 11 113 тройунции злато
Коментари Харесай

България увеличи златния си резерв

Българската национална банка (БНБ) е придобила 11 113 тройунции злато през първата половина на 2020 година Те са доставени на 6 февруари по сметката на Българска народна банка в централната банка на Англия, където България държи от години към 60% от златния си запас. Това излиза наяве от доклада на Българската национална банка за полугодието на 2020 година Една тройунция злато се равнява на 31.1 грама, което значи, че запасът е повишен с към 345 кг, написа Mediapool.

По данни на Световния съвет по златото българският златен запас възлиза на 40.8 тона (1.3 милиона тройунции) към 30 септември 2020 година Вижда се също, че февруарското повишаване на златния запас на България е най-голямото за последните 20-30 години. Според статистиката на Световния съвет по златото към 30 септември 2020 година България е на 53-а позиция измежду 132 страни и организации по света по размер на златния си запас (в тонове).

Най-много злато в света – в пъти повече от всяка друга страна, имат Съединени американски щати (8133 тона). На второ място е Германия (3362 тона). С огромни количества в Европейски Съюз разполагат още Франция (2436 тона) и Италия (2451 тона). Това е доста над запасите на Китай (1948 тона).

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Пандемията от ковид провокира внезапен скок в цената на...

В района на Балканите Румъния, Гърция и Турция имат доста по-голям златен запас спрямо България – надлежно 103, 113 и 561 тона. Любопитен факт е, че България има повече злато от Обединените арабски емирства, които разполагат с 40.2 тона.

В последните години на негативни лихви точно златото избавя доходността от ръководството на интернационалните валутни запаси на България. Към 30 юни 2020 година, т.е. броени дни преди влизането на българския лев в чакалнята за еврозоната (10 юли), те доближават рекордно висока стойност – 28 милиарда евро (около 55 милиарда лева.). Международните валутни запаси крепят стабилността на валутния ръб, който през последните години държи мощно покритие на лв. – към 160%.

Огромната част от валутните запаси на България са в евро (над 91%). Заради придобиването на тройунциите и в резултат на покачването на цената на златото през полугодието с 16.14% делът на благородния метал в запасите се усилва на 8%. Българска народна банка държи и минимални активи (под 1%) в долари и сребро.

В годините на високи лихви след световната финансова рецесия Българска народна банка докарваше добър лихвен приход от ръководството на интернационалните запаси и даже превеждаше годишно в държавния бюджет стотици милиони левове. Заради негативните лихви на интернационалните пазари в последните години обаче тактиката на централната банка е да минимизира загубите. Затова се стига до неуместната обстановка, в която Българска народна банка осъществя приход от пасивите си вместо от активите.

В последна сметка общата чиста рентабилност от ръководството на запасите през полугодието е позитивна – 1.17%, което се равнява на 281 млн. евро. Доходността от ръководството на активите е негативна (-0.20%) и като сума възлиза на 47 млн. евро, а валутната преоценка на златото и другите активи е позитивна и е донесла на страната 303 млн. евро.

За да се управлява по-добре риска при ръководството на милиардите, Българска народна банка продължава да разделя активите в два капиталови портфейла, ръководени от разнообразни екипи от чиновници на Българска народна банка. Около 3% от интернационалните валутни запаси на България се ръководят от външни мениджъри – интернационалните финансови институции.

Към края на полугодието на 2020 година почти 69% от валутните запаси са вложени в активи с най-високо кредитно качество, оценени с дълготраен кредитен рейтинг ААА, показва още централната банка.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР