Българската икономика вече работи с половината от капацитета си и

...
Българската икономика вече работи с половината от капацитета си и
Коментари Харесай

БГ икономиката завъртя,чакаме рестарт

Българската стопанска система към този момент работи с половината от потенциала си и ще претърпи цялостен рестарт през юли, когато заводите ни ще проработят на цялостен размер, предвидиха специалисти пред „ Монитор “. „ Индустрията ни е мощно подвластна от производството в чужбина, само че заводите ни са възстановили производството си сред 50 и 90%.

Оптимизъм има поради разхлабването на ограниченията след триумфите на здравното поле “, разяснява Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Гордостта на промишлеността ни – огромните компании снабдители в автомобилостроенето, които затвориха за малко в края на март и началото на април, към този момент работят, само че не в цялостен размер

. Потреблението на артикули за дълготрайна приложимост, измежду тях най-ярък образец са колите, се отсрочва, складовете са цялостни и с цел да има произвеждане е належащо ползване, което се чака да се „ отпуши “ през идващите два месеца.

Най-силно обиден е дребният и междинен бизнес,който е подложен под риск от загуба на приходи, на подготвени фрагменти и необратимо излизане от пазара, както и заради по-малката опция да се възползват от обществена отбрана. Именно в тази посока са ориентирани огромна част от ограниченията на държавното управление, в случай че не за увеличение, то най-малко за опазване на равнището на претовареност и ползване.

Държавната помощ за заплати, известна още като „ 60 към 40 “, цели да няма понижаване на приходите, въпреки това пък са ограниченията за наливане на ликвидност, като безлихвени заеми, гаранции за заеми на компании и други

„ Мерките са положителни, употребяват се в целия свят, само че се забави приложението във времето. Едва 30 млн. лв. са изплатени по подпомагането на компаниите за заплатите, всичко останало е в предварителен стадий “, счита Иванов и добавя, че наливането на пари е неефикасно при банкрутирали компании.

Към март обаче индустриалният бранш у нас се оправя добре, като спадът е сред 6-7% на годишна база. За съпоставяне в Словакия спадът е близо 20%, а в Румъния - към 14 на 100. Прогнозите са, че спадът на българската стопанска система през 2020 година ще доближи 6%, разяснява районният икономист в „ Кофас груп “ Грегорж Шилевич.

Свитото ползване, затруднената работа, понижението в приходите и залежалата стока работят като спирачки за родното произвеждане. По данни на Националния статистически институт през март 2020 година се регистрират спадове на годишна база в промишлеността (-6.9%) и в строителството (-14%). Потреблението през март 2020 година също спада с 14.6%.

Отпадането на едно по едно на рестриктивните мерки поради епидемията е основно за потреблението, разясняват специалистите. Добрата вест за бранш ресторантьорство и хотелиерство от през вчерашния ден е, че от 1 юни заведенията на закрито също ще отворят.

„ Имаме увещание от министър Ангелкова, че от 1 юни ще отворят и закритите елементи на заведенията - отново с ограничавания от 1,5 метра разстояние сред масите. Може да има смяна - вместо 4, седящите на една маса да са 6 и най-вероятно от 15 юни ще отворят нощните заведения и всички клубове в България като цяло “, разгласи той. Около 50% са възобновилите работата заведения, а към 20% към този момент са банкрутирали макар съответните ограничения на държавното управление.

Според Ричард Алибегов повече банкрути може да се чакат през октомври месец, тъй като лятото се избутва някак с работата на градините.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР