Българската художествена гимнастика задава стандартите в цял свят. Родни специалисти

...
Българската художествена гимнастика задава стандартите в цял свят. Родни специалисти
Коментари Харесай

Българката, която създава шампиони в Словакия

Българската художествена гимнастика задава стандартите в целия свят. Родни експерти популяризират сполучливо традициите на нашата школа и са издирван човешки капитал в доста непознати тимове. Една млада българска треньорка се е заела с нелека задача да построи съвсем от нищото националния тим на Словакия.

Адела Димова влиза в залата по художествена гимнастика на 3. 15 години по-късно стопира спортната си кариера, само че животът й остава отдаден на обичания спорт. Вече повече от 10 години тя е треньор по художествена гимнастика, като минава през всички равнища на развиване. Трупа опит в " Левски " под наблюдението не на кого да е, а на Нешка Робева.

Снимка: bTV

На едвам 22 става помощник-треньор на националния тим на Казахстан, а на 28 геният и трудолюбието й към този момент са видяни от още хора и е поканена за основен треньор на националния тим на Словакия.

" Искаха да трансформират цялата система в художествената гимнастика в Словакия. Целта беше като начало да внеса нова методика. Първо да науча треньорите по какъв начин се работи - че всичко става с доста повторения, с доста старания и тренировки всеки ден. ", споделя Адела.

За едвам 2 години със размах преструктурира цялата система. Заедно с президентите на федерацията Ян Новак и Ханка Киркова основава централизирана подготовка и под нейна диктовка след близо десетилетие пауза се построяват национални звена във всички възрастови групи.

" Отговорността не е само в подготвителния развой. Тя е да подбереш екип, треньори, девойки, генерация, да създадеш целогодишна система за европейско състезание, международно състезание. Да бъдат в топ форма точна на европейското. Това в действителност е доста, доста отговорно и комплицирано. "
Снимка: bTV
" Аз съм прекомерно прочувствен човек и от време на време се изисква да бъдеш безапелационен и да кажеш " по този начин желая, по този начин би трябвало да бъде ". Имаше моменти, в които трябваше да подбера тима, да извадя, да слага друга гимнастичка в ансамбъла. За мен това е доста комплицирано, тъй като ние сме като едно семейство и да обясниш за какво в действителност ти не си задоволително подготвена да бъдеш в ансамбъла и би трябвало още да поработиш, да се доразвиеш. Това се изисква от мен ", прибавя тя.

Адела признава, че да потвърди управническите си умения и да убеди екипа в качествата си е била нелека задача, тъй като се е съгласи да поема поста на много нежна възраст. Тя е подбрала млад млад екип от надарени треньори, които са подготвени да се учат и извършват това, което би трябвало да се направи, с цел да се реализиран мечтаните цели.

Макар и от 8 години да е зад граница, Адела е безапелационна, че носталгията към България остава вечно. " Не е елементарно. Всеки ден мисля за фамилията си, за околните си, за родината си. Надявам се да съм дипломат на българската школа ", прибавя треньорската.
Снимка: bTV
Целта пред Димова е да класира за първи път в историята ансамбъла на Словакия на олимпийски игри - тези в Париж през 2024. А крайната и най-голяма фантазия е да води българския тим на огромни надпревари.

Съдейки по искрата в очите й, до момента в който приказва за художествената гимнастика и България, имаме всички учредения да имаме вяра, че рано или късно ще сбъдне смелата фантазия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР