Българската фирма “” ЕООД, свързана с енергийния “консултант” Христо Ковачки,

...
Българската фирма “” ЕООД, свързана с енергийния “консултант” Христо Ковачки,
Коментари Харесай

BIRD: Фирма свързана с Ковачки загуби арбитражно дело за 35 милиона евро срещу Сърбия


Българската компания “” ЕООД, обвързвана с енергийния “консултант” Христо Ковачки, която до 2014 година е благосъстоятелност на някогашен от обединението на партия “Лидер” и ББЦ, загуби огромно арбитражно за 35 милиона евро, което водеше против Сърбия в арбитража към Световната банка. Фирмата е наказана да заплати близо 6 милиона евро разходи. Искът е заведен през 2019 година за вреди, нанесени на компанията от сръбското държавно управление заради развалянето на приватизационния контракт за въглищната мина “Ковин” в Сърбия (вляво на водещата снимка). За елементи от решението на арбитража, произнесено 20 септември 2023 година, се схваща от в профилирано американско издание.

Сръбското държавното управление е потвърдило в арбитражния развой, че е прекратило приватизационния контракт на “Корником”, тъй като е нарушила изискванията му, включително и обществените задължения към служащите. Звучи познато, само че в България никой в никакъв случай не смее да търси сметка на компаниите от “ “ на “консултанта” за сходни нарушавания. Не прави изключение и държавното управление на “Сглобката”.

Вече пети ден продължава блокадата на основни пътни артерии в България поради митингите на енергетици и миньори. От репортажи в медиите се вижда, че част от протестиращите са чиновници на Топлоелектрическа централа “Брикел”, Топлоелектрическа централа “Бобов дол”, Топлоелектрическа централа ‘Велико Търново”, Топлоелектрическа централа “Сливен” и други сдружения “консултирани” от Ковачки.

Припомняме, че някогашният основен прокурор Иван Гешев “разни бизнесменчета и обществено слаби консултанти като Домусчиев и Ковачки” предприемачите, които не искаше да “дават ум на прокуратурата”.

Миналата година BIRD за воденото дело против Сърбия в арбитража към Световната Банка. През септември 2022 година делото бе оповестено за решение, а преди броени дни излезе и самото решение. Засега самото то не е оповестено в целокупност, само че BIRD ще наблюдава и това – кардинално решенията се разгласяват с няколко месеца забавяне, с изключение на в някои редки случаи.
Офшорки, проксита и британци-по-калъп
“Цяла войска от политически-назначени проксита и сламени компании прикриват идентичността на спорния български енергиен олигарх, който търси отплата от Сърбия “ през 2019 година от проверяващата мрежа BIRN. Квалификацията “противоречив “ е много мека. За връзките на Ковачки в българската политика могат да се изпишат кофи с мастило, само че за задачите на този материал акцентът ни е другаде. По всичко наподобява, че триковете на Консултанта не му оказват помощ да завоюва делото против Сърбия.

Предишни разбори на BIRD са показвали плетеницата от компании и проксита, зад които непроменяемо изплува тъмната сянка на Консултанта. Собствеността в мината в Сърбия също старателно се маскира зад кухи пощенски кутии и сламени лица. От обявата на BIRN разбираме някои значими елементи – едно от тези лица е роденият през 1970 година Роджър Стюърт Попълтън (), който по всичко наподобява е наследник на 83-годишния Стюърт Ралф Попълтън () – горделив английски притежател на “” посредством.
 Примери от вписвания с двамата Poppleton в други английски компании
Роджър Стюърт Попълтън се води притежател на английската, която от 2014 година е притежател на сръбската въглищна мина. Същата офшорка “Laumer Limited” е притежател и на “” ЕАД – която има насъбрани над 46 милиона лева дълг към Национална агенция за приходите. Самата “” ЕООД се регистрира по-скромно – “само” 1,6 милиона лева дълг.



Но има и друго. До 2014 година “Корником” е благосъстоятелност на – бивш от обединението на ББЦ и партия “Лидер” – тогавашната партия на Ковачки – и фигуриращ в доста от компаниите на “въглищния император”. След това собствеността минава за малко през някой си (не е шега), с цел да се озове най-после в. Относно последния, през 2021 обществен реализатор на Национална агенция за приходите постанова запор върху собствеността му в “Корником” – заради хипотетични данъчни отговорности в огромни размери. Две години по-късно обаче Национална агенция за приходите сама подвига запора, а повода е, че ревизионният акт не е открил съществуване на такива отговорности. Как тъкмо е водена проверката – и по какъв начин тъкмо данъчните проверки на хората към Ковачки завършват (почти) постоянно наред – остава единствено да гадаем.

BRIN разказват в за арбитражния иск за мината и сръбска компания Energy Consulting and Engineering, ECE и българската (Eko Analiz) “” ЕООД благосъстоятелност на, с заявен “действителен” притежател Сава Панайотис (Savva Panagiotis). “Еко Анализ” e заложен заемодател на “” ЕАД – тя пък благосъстоятелност на и беше на още по-стар английски пенсионер (роденият 1939 година Дейвид Фордъм), само че в този момент е на Рой Кенеди (Roy Kennedy) – всички присъстващи на картата с “димящата империя” съветвана от Ковачки.

Не на последно място, BIRD се срещна и с настоящото финансовото положение на “” ЕООД. Фирмата заявява за 2022 година внушителните активи от 54 милиона лв. – като обаче те главно се състоят от вземания и заеми, най-вероятно вътре в затворената система от плетеницата компании. Финансово-счетоводна техника, която е изпипана през годините. Срещу тези “активи” обаче стоят отговорности за към 60 милиона лв. – и по този начин излиза, че личният капитал е минус 6 милиона лв.. Иначе казано – това е дружество-зомби, в случай че можем да се изразим по-нестандартно. Още повече, че за 2022 година са декларирани над 3 милиона лв. загуба.

В умозаключение би следвало да кажем следното: надали трагичното финансово положение на сдружението през годините е убягнало от зоркото око на сръбската страна и нейните американски юристи от Williams & Connolly.
Какво следва в България
В най-близко бъдеще следва сръбската страна да си потърси разноските по делото посредством така наречен (частична) екзекватура. Доколкото компанията “Корником” ЕООД е българска, това произвеждане ще следва да се развие пред Софийски градски съд (СГС) – който има специфична локална и родова подготвеност по този тип производства. Сходен образец можем да посочим по дело, по което дежурният пеевски юрист Александър Ангелов съществено се. Случаят не е еднакъв, само че има известни сходства и прилики с сегашния – през 2017 година Върховен касационен съд дефинитивно “защитата” на Летище София и то бе насила да заплати десетки милиони на кувейтски вложител, спечелил арбитражно дело против летището. Разликата е, че в проблема с Ковачки решенията на ICSID изрично не могат да бъдат обжалвани където и да е, а само подлежат на автоматизирано осъществяване. Т.е. Софийски градски съд (а след него и САС, и ВКС) са напълно обвързани от конвенцията ICSID, по която България е страна, и няма по какъв начин да откажат осъществяването на решението в частта за разноските в интерес на Сърбия. Нито пък съдиите имат право на дискреция в това отношение. Чисто теоретично обаче Ковачки може елементарно да си заплати масрафа единствено от великодушните държавни субсидии за леден запас и “балансиращи мощности”, които Електроенергийният систематичен оператор (разбирай ДПС) от години налива в ТЕЦ-овете “консултирани” от Ковачки. Но на процедура не е доста ясно дали съответното сдружение “Корником” има с какво да заплати сума от порядъка на 6 милиона евро. С оглед на финансовото му положение, разказано нагоре, налице са съществени и обосновани подозрения. Освен в случай че Сърбия авансово не е помислила над въпроса и не е подхванала нужните ограничения.

И несъмнено, за десерт няма по какъв начин да не “похвалим” и юристите на Ковачки – същите тези White & Case, които ни изгубиха делото за АЕЦ Белене, след което платихме на руснаците над 1 милиард лв.. С общителното подпомагане на Човека-от-Банкя, който пропусна периода за обжалване. Същите White & Case, за които напълно неотдавна и напълно напоително ви, в подтекста на “странностите “, протичащи се в Министерство на финансите от години – и изключително свързани с някои негови основни функционери. Същата тази адвокатска фирма, която е за държавната трапеза от най-малко 20 години насам. Та като казахме трапеза – по информация на BIRD от сметки също “консултирани” от Ковачки са платени сред 2 и 3 милиона евро хонорар на американската адвокатска фирма (апропо още толкоз им заплати и Българска народна банка по делото RICO в Ню Йорк). Същевременно компаниите от “димящата империя” дължат лв. на българската хазна и не престават да натрупат! Иначе в Национална агенция за приходите доста желаят да съберат отговорностите, само че наподобява тъкмо в този случай нямат предпочитание да се задълбае по въпроса.

Източник:
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР