Българската делегация, водена от премиера Кирил Петков в Рим, ще

...
Българската делегация, водена от премиера Кирил Петков в Рим, ще
Коментари Харесай

Ето какви подаръци носи Петков на папата

Българската делегация, водена от премиера Кирил Петков в Рим, ще занесе на папата направена от вълна сцена на Рождество Христово.

Символичният подарък е направен от деца от обществения център „ Рождество Христово “, който е основан от Католическата апостолическа екзархия - София по самодейност на Папсия съвет Cor Unum. Правителството е решило да подари на центъра събраните за подарък на Негово Светейшество средства. С тях ще бъдат закупени образователни пособия, хранителни артикули и ще се провежда празник навън за децата, написа Телеграф.

Почит

В първия ден от визитата родната делегация отпред с министър-председателя се поклони пред паметта на капитан Петко челник. Паметникът на именития български бунтовник се издига на площад „ Гарибалди “ в Рим. Това не е инцидентно - откакто е подготвен във военната академия в Атина през 1864-а, Петко челник отпътува за Италия, където се среща с Джузепе Гарибалди и заживява в дома му. По случай 160-годишнината от рождението на войводата на 2 декември 2004 година на хълма Джаниколо в Рим бе открит различен негов монумент, дело на проф. Валентин Старчев, паралелно до този на Джузепе Гарибалди. Точно там Кирил Петков и делегацията уважиха великия български капитан.

Литургия

По мотив Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност - 24 май, министър председателят ще бъде признат на визита от главата на Римокатолическата черква. Днес сутринта Кирил Петков ще участва на Божествена света литургия в базиликата „ Сан Клементе “, където е заровен славянският първоучител Константин Философ. Литургията ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. След това министър-председателят Кирил Петков ще се поклони и пред мощите на Св. Кирил. По-късно по традиция Негово Светейшество ще посрещне българската делегация в Апостолическия замък.

Венец

След аудиенцията министър-председателят Кирил Петков ще организира среща с държавния секретар на Светия трон кардинал Пиетро Паролин. В базиликата „ Свети Петър “ министър председателят Петков ще сервира венец на олтара на Св. папа Йоан Павел Втори. По време на визитата си в Италианската република министър-председателят Кирил Петков ще организира среща и с италианския си сътрудник Марио Драги. Двамата държавни ръководители ще обсъдят двустранни въпроси и настоящи тематики от европейския дневен ред. След обичайното посещаване в базиликата „ Санта Мария Маджоре “, където папа Адриан ІІ благославя славянската писменост и книги, министър председателят ще се срещне с делегацията от Република Северна Македония, водена от министър-председателя Димитър Ковачевски.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР