Българската държавна газова компания Булгаргаз“ ще подпише днес споразумение с

...
Българската държавна газова компания Булгаргаз“ ще подпише днес споразумение с
Коментари Харесай

„Булгаргаз“ и турската „Боташ“ подписват споразумение за достъп до газопреносната мрежа и терминалите за втечнен газ в южната ни съседка

Българската държавна газова компания „ Булгаргаз “ ще подпише през днешния ден съглашение с на турската държавна енергийна компания „ Боташ “ (BOTAS) за достъп до терминалите за полутечен газ (ВПГ) и газопреносната мрежа на южната ни съседка, оповестиха от държавната пресслужба. Това ще се случи по време на гала в Гранитна зала на Министерския съвет.

В предаване онлайн по турската телевизия TVNET министърът на енергетиката Фатих Дьонмез съобщи, че Турция ще продава природен газ на България. Той уточни, че договарянията сред турската компания „ Боташ “ и българската „ Булгаргаз “ са приключили сполучливо, оповестява БНР.

Подробности към съглашението към момента не са ясни като се изключи информацията, че срокът му е за 13 години.

На церемонията през днешния ден ще участват служебният министър на енергетиката Росен Христов и турският министър на енергетиката и естествените запаси Фатих Дьонмез.

След подписването министър председателят Гълъб Донев ще организира среща с министрите Христов и Дьонмез. На нея ще бъдат разисквани и други благоприятни условия за съдействие в областта на енергетиката сред България и Турция.

Също през днешния ден и президентът Румен Радев ще се срещне на „ Дондуков “ 2 с министъра на енергетиката и естествените запаси на Турция Фатих Дьонмез.

Срещата е в продължение на договореностите за развиване на двустранните връзки в областта на енергетиката, реализирани при срещата на българския държавен глава Румен Радев с турския му сътрудник президента Реджеп Тайип Ердоган на 9 декември предходната година. Възможностите за по-нататъшно задълбочаване на съдействието сред България и Турция, включително доставка на природен газ и нови партньорства, ще са измежду тематиките на диалога на следващия ден на „ Дондуков “ 2.

На 1 януари в изявление за Българска телеграфна агенция министърът на енергетиката съобщи, че съглашението сред България и Турция „ на процедура е контрактувано “. В края на предходната година Христов съобщи, че чака резервираният потенциал на терминалите за ВПГ да доближи 1 милиарда куб. м годишно.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР