Българската държава настоява да бъдат гарантирани правата на българското малцинство

...
Българската държава настоява да бъдат гарантирани правата на българското малцинство
Коментари Харесай

Борисов настоя Албания да гарантира правата на българското малцинство

Българската страна упорства да бъдат обезпечени правата на българското малцинство в Албания в сходство с интернационалните правни правила, съобщи министър председателят Бойко Борисов в телефонен диалог с албанския министър председател Еди Рама. Поводът беше готвеният от албанското държавно управление проектозакон за отбрана на малцинствата.

Борисов уточни, че чака той да съдържа текстове, които да пазят правата на българското малцинство в страната.

Премиерът Бойко Борисов получи увещание от своя албански сътрудник, че проектозаконът към момента е в развой на правене. Еди Рама пое ангажимент, че Албания няма да наруши ползите на българското малцинство. Той акцентира, че връзката по законопроекта с България ще продължи, тъй че ползите на българите в Албания да бъдат предпазени.

Повод за телефонния им диалог е публикувана информация в сряда, че с проектозакона за отбрана на малцинствата в Албания, квалифициран от държавното управление,Тирана признава съществуването на македонско, гръцко, влашко, черногорско, сръбско, босненско и египетско малцинство в страната, само че не и на българско.

Албанският външен министър Дитмир Бушати, който показа законопроекта, акцентира, че в сходство с рекомендациите на Европейския съюз, Тирана ще одобри този значим закон, който регламентира всички права на малцинствата в страната. Той акцентира, че този закон ще контролира потреблението на малцинствения език в администрацията. Според Брюксел приемането на Закон за отбрана на малцинствата би трябвало да бъде един от целите на Тирана.

Българската общественост е разпръсната основно в три разнообразни района, които не са свързани между тях. Това са Голо Бърдо, Гора и Преспа.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР