Българската банка за развитие подкрепила чрез различни форми 18,5 хил.

...
Българската банка за развитие подкрепила чрез различни форми 18,5 хил.
Коментари Харесай

ББР е подкрепила 18,5 хил. български компании за последните 11 години

Българската банка за развиване подкрепила посредством разнообразни форми 18,5 хиляди български компании от 2009 година насам, когато е била трансформирана в банка за развиване. Това оповестиха през днешния ден от финансовата институция.

ББР е отпуснала кредитиране или друга форма на финансова поддръжка на 6500 дребни и междинни компании на обща стойност от 2,6 милиарда лева Отделно други над 12 хиляди компании са получили гаранции по заеми на обща стойност от 3 милиарда лева

„ ББР е редовно значима банкова институция и е следена според най-високите стандарти за одитиране от два самостоятелни инспектора “, акцентират от финансовата институция.

До 2018 година това бяха одиторските предприятия „ Ърнст енд Янг “ и „ Захаринова Нексия ”, а от 2019 година са „ Делойт “ и „ Грант Торнтън “. Докладите от инспекциите са част от ГФО, обществени и се оповестяват на формалната интернет страница на банката.

ББР е поднадзорно лице на Българската национална банка, която упражнява надзора си както посредством инспекции на място, по този начин и отдалечено. Докладите от инспекциите не са обществени. Международните кредитори на ББР също правят свои постоянни независими прегледи на положението на банката.

От интервала на основаването й като Насърчителна банка през 1999 година до през днешния ден, българската страна е повишавала капитала на банката три пъти с съответна цел. През 2008 година – с 500 млн. лв., като мярка на държавното управление на Сергей Станишев за справяне с последствията от международната икономическа рецесия. През 2020 година – два пъти. Веднъж със 700 млн. лв., като мярка на държавното управление на Бойко Борисов за основаване на гаранционни стратегии за поддръжка на физически и юридически лица, потърпевши от COVID-19. Втория път през 2020 година бе със 140 млн. лева за закупуване на емисия акции на „ Първа капиталова банка “, което бе належащо изискване пред България, с цел да се причисли към валутния механизъм ERM2 и банковия съюз по пътя си към участието в еврозоната.

През интервала 2009-2019 капиталът на ББР не е увеличаван, като банката напълно е самофинансирала активността си – от личен капитал (752 млн. лв. към 31.03.2020 г.) и  от привлечените кредитни линии от задгранични финансови институции.

В съвсем всички страни от Европейски Съюз съществуват национални финансови институции с основна роля за реализирането на начинания и стратегии, които не съставляват интерес за частния бранш. Тенденцията е даже страни, които досега не са имали национални банки за развиване, да основават такива институции. Ресурсът на Българската банка за развиване по закон и правилник е потребен и необходим освен в областта на подкрепяне на дребните и междинните предприятия, само че и в редица области, където липсва задоволително пазарен интерес от частните финансови институции – енергийна успеваемост, инфраструктура, районно развиване, износ и др.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР