Българската банка за развитие (ББР) представи възможностите за финансиране от

...
Българската банка за развитие (ББР) представи възможностите за финансиране от
Коментари Харесай

ББР бе домакин на форум за фонд Три морета

Българската банка за развиване (ББР) показа опциите за финансиране от Инвестиционния фонд „ Три морета “ (3SIIF). Банката бе уредник на конференцията " Equity for Infrastructure ", която бе открита публично от президента Румен Радев и министъра на стопанската система Кирил Петков, който е и новият народен координатор на самодейността. Участваха представители на Инвестиционния фонд „ Три морета “, на капиталовия консултант на Фонда – Amber Infrastructure Group, както и основни сътрудници.



Събитието показа особеностите на дяловите вложения в инфраструктурата на района във водещите браншове за финансиране по самодейността „ Три морета “ – превоз, енергетика и цифровизация.



“ББР ще спомага на всяко българско сдружение, което има добър план, за финансиране от Инвестиционния фонд. Възможностите на фонда и привличането на спомагателни частни капитали ще допринесат за основаване на стратегически лостов резултат за бизнеса, посредством който ще се насърчи възобновяване и растежа на стопанската система ни ”, разгласи София Касидова, шеф “Стратегически разбори и развиване ” в банката.



ББР ще предизвиква предпочитано устойчиви планове – зелени, цифрови и екологосъобразни. За задачата е създала портфолио от финансови принадлежности, включващи разнообразни капиталови и оборотни заеми, гаранционни стратегии и дялови вложения.



В приветствието си при откриването на форума президентът Румен Радев акцентира ролята на бизнеса в самодейността, чиято съществена цел е възстановяване на стандарта на живот на хората в 12-те държави-членки от района.



“Ключът към триумфа е да обединим старания като политически водачи, с цел да създадем връзки сред бизнеса и неправителствените организации “, съобщи президентът и прикани за умна съгласуваност, която да активизира целия човешки капацитет.

Министърът на стопанската система Кирил Петков прикани всички участници в самодейността „ Три морета ” да проведат диалози с дребните и междинните предприятия в своите страни. Това ще даде информация за значимостта на инфраструктурата и ще очертае вероятните сътрудници. „ Нека Срещата на върха през юли не бъде единствено една конференция, а действително основаване на бизнес връзки и евентуални общи бизнес начинания ”, добави министърът.

Инвестиционният фонд „ Tри морета “ работи напълно на търговски принцип. Фондът е регистриран според законодателството на Люксембург като различен капиталов фонд. Проектите, кандидатстващи за финансиране, би трябвало да бъдат жизнеспособни и да генерират дълготрайна възвръщаемост на вложенията. За да се подсигурява бистрота, подборът и утвърждението на планове ще се прави от капиталовия консултант Amber Infrastructure Group и Фонд-мениджъра.



Инвестиционният фонд " Три морета " може да прави финансови вложения в диапазона от 50 до 250 милиона евро на план. Фондът е дълготраен вложител с живот от 15 години, който може да бъде продължен с до 5 години. Според Джо Филипс, шеф " Инвестиции " в Amber Infrastructure Group, процедурата за осъществяване на инвестицията нормално лишава сред 9 и 15 месеца.

Регионът предлага забележителна опция за частни вложения в инфраструктура. “Амбър ” към този момент са получили и преглеждат 6 плана от България.



Според Беата Дашинска, ръководител на Надзорния съвет на 3SIIF, Фондът има ясна цел – да усъвършенства качеството на живот в района посредством вложения в инфраструктура. За да се преодолеят капиталовите несъответствия сред източната и западната част на Европейския съюз, би трябвало да бъдат вложени съвсем 600 милиарда евро в енергийна, транспортна и цифрова инфраструктура до 2030 година Най-голямата част от ресурса – 290 милиарда евро, ще са нужни за секторите превоз и логистика, 160 милиарда евро за цифрова инфраструктура, а останалите 88 милиарда евро – за енергийния бранш.



“89 са предпочитаните планове на 12-те страни досега. Те са на обща стойност 85 милиарда евро ”, сподели Ясен Георгиев от Института за икономическа политика. Инвестициите, планувани по самодейността „ Три морета ”, към този момент са за над 1 трилион евро. 12% от плановете са завършени или интензивно настоящи, а 62 на 100 от тях следва да бъдат активизирани.  Най-много са плановете в превоза, следва енергетиката, а към 20% са плановете в цифровата сфера. Румения, Чехия и България са най-активни в основаването на групови планове сред няколко страни.

Икономическата вероятност на района „ Три морета “ изисква интензивни финансови вложения в три посоки: цифрова, транспортна, енергийна инфраструктура. Но не трябва да мислим, че тези измерения би трябвало да се преглеждат като обособени. Дигитализацията и нововъведенията ще спомогнат да надградим или изградим от нулата енергийни и транспортни планове, които ще подобрят свързаността и енергийната самостоятелност на страните от Източна Европа, безапелационен бе Петър Т. Иванов, основен изпълнителен шеф на Американската комерсиална камара в България.



По време на мини-конференцията бяха показани и първите планове, получили утвърждение за финансиране от Инвестиционния фонд „ Три морета “, измежду които най-голямата частна компания за лизинг на локомотиви в Полша „ Каргоюнит “ и центърът за данни „ Гриненерджи “ в Естония.

3SIIF включва акционери от участващи в самодейността " Три морета " страни. Целевият му размер е сред 3 и 5 милиарда евро, като упованията са да генерира вложения на обща стойност до 100 милиарда евро. Основната цел са вложения в превоз, енергетика и цифрова инфраструктура по оста север-юг и компенсиране на разликите в развиването на обособените райони на Европейския съюз.

сплотява 12 държави-членки на Европейския съюз – Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Учредена е на равнище държавни глави през 2015 година като платформа за съдействие сред страните, ситуирани в района сред Балтийско, Черно и Адриатическо море. Една от главните ѝ цели е да ускори икономическата конвергенция сред страните от района и западноевропейските страни посредством развиване на транспортната, цифрова и енергийна инфраструктура и съгласуваност. Проектът залага на интензивно партньорство както с Европейската комисия, по този начин и с Германия и Съединени американски щати.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР