Българската армия изпълнява своите конституционни задължения с това, с което

...
Българската армия изпълнява своите конституционни задължения с това, с което
Коментари Харесай

Готвят по-високи заплати и жилища за военнослужещите

„ Българската войска извършва своите конституционни отговорности с това, с което разполага. Неведнъж съм казвал, че тя не е осъвременена, само че все пак, със средствата, които имаме като количества и като технологии, въпреки и изостанали във времето, имаме качества да охраняваме надеждно територията на България, естествено в съюзен формат. “ това съобщи в изявление за Българска национална телевизия министърът на защитата Димитър Стоянов.

По отношение на направеното за модернизацията на въоръжените ни сили през мандата на служебния кабинет, Стоянов посочи  сключването на контракта за закупуването на вторите изтребители F-16, на три контракта за снабдяването на патрулните кораби с въоръжение, рестартирането на плана за нов вид бойна бронирана техника за Сухопътните войски, който беше замразен през 2021 година „ Сухопътните войски изоставят най-вече с модернизацията, там няма стартирал нито един план. Ние рестартирахме плана за нова бойна машина, като разпратихме нужните документи с искане за предложения от разнообразни компании “,  уточни министърът на защитата.  Той заяви, че е стартиран  и още един план в интерес на  Сухопътни войски – за доставката на 155 мм гаубици.
-->
Стоянов означи, че се поставят и невероятни старания за удължение на употребата на МиГ-29, както и за обезпечаването на заместващи изтребители.

„ Модернизацията е дълъг развой. За тези 6-7 месеца направихме много неща. Военната експертиза регистрира, че има нов подтик в модернизацията “, разяснява министърът на защитата.

Освен рационализация на въоръжените сили, министър Стоянов уточни като не по-малко значим приоритет мотивацията на персоналния състав. „ Трябва да се мисли освен за увеличение на заплатите, само че и в посока – обезпечаване на жилища за военнослужещите, издигане на техния обществен статус. Надявам се да имаме триумф и в тези старания ", уточни Стоянов.

Министърът на защитата разяснява и бюджета на министерството, като съобщи, че е належащо още през тази година той да доближи 2% от Брутният вътрешен продукт. Димитър Стоянов напомни, че по проект бюджетът на Министерството на защитата през тази година би трябвало да е в границите на 1, 85% от Брутният вътрешен продукт, само че на последната среща на министрите на защитата на страните-членки на НАТО е посочена долна граница от 2% от Брутният вътрешен продукт.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР