Българската агенция по безопасност на храните започва извънредни проверки в

...
Българската агенция по безопасност на храните започва извънредни проверки в
Коментари Харесай

Започват проверки на яйцата и агнешкото за Великден

Българската организация по сигурност на храните стартира изключителни инспекции в цялата страна във връзка идните публични празници Великден и Гергьовден.
Засилените инспекции ще започват на 15 април и ще продължат до 6 май в това число. Инспекторите ще ревизират обекти за произвеждане и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, хранилища за търговия на едро с храни, заведения за публично хранене и търговски обекти за търговия на дребно с храни, пазари и борси.

Инспекциите ще се концентрират върху производството и търговията на обичайните храни за празничната софра - агнешко месо, козунаци, яйца, пресни зеленчуци, както и на боите за яйца.

БАБХ ще следи за вярното предпазване на храните, съблюдаване на периодите на предпазване, съществуване на здравна маркировка на трупното месо, вярното етикетиране и маркиране на яйца, в това число недопускане на яйца от клас " B " в комерсиалната мрежа, съблюдаване на Системата за ръководство сигурността на храните, както и за съществуване на документи за генезис и сигурност.

В индустриалните обекти ще се ревизира за произхода, периодите и изискванията на предпазване на употребяваните първични материали и храни, съществуване на софтуерна документи за създаваните храни, както и вярното етикетиране на храните.

Тази година на месото ще се слага здравна маркировка в разнообразни цветове. Тя ще отбелязва произхода му в съответни два цвята - наследник и червен с мастило за хранителни цели. За месото с български генезис здравната маркировка ще е със наследник цвят. При месо с друг от български генезис маркировката ще е в червен цвят.

Предвиждат се изключителни инспекции и на пазарите на живи животни. На тях ще се следи за идентификацията на живите животни, в това число паспорти, ветеринарномедицински свидетелства за напредване на животни към и от пазара, сходството на транспортните средства, с които се придвижват животните, както и ветеринарно-санитарните условия и водената документи от притежателя или шефа на пазара.

Целта на изключителните инспекции е да се обезпечи сигурност на предлаганите храни, да се подсигурява сигурността на потребителите, както и да се предотврати всеки опит за злоупотреби от страна на недобросъвестни производители, търговци и притежатели на заведения.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР