Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира шест нови

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира шест нови
Коментари Харесай

БАБХ: Констатирани са шест нови огнища на Африканска чума при свине в Плевенско

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) установи шест нови огнища на Африканска чума по свинете (АЧС) при свине в персонални стопанство (тип заден двор) в селата Брест, Милковица, Долни Вит, Драгаш челник, Санадиново, Бацова махала – област Плевен, оповестиха от пресцентъра на БАБХ.

В рамките на надзора, който се организира от БАБХ, бяха взети проби от обитаемоте места, посочени нагоре, които при проучването потвърдиха съществуване на АЧС. БАБХ подхваща нужните ограничения за надзор и очистване на болестта според разпоредбите на европейското и националното законодателство, и Плана за незабавни дейности при надзор на АЧС.

Принудителното умъртвяване по човечен метод и обезвреждането на всички домашни прасета ще започва на следващия ден, 10 юли, при съблюдаване на условията на Наредба № 22 за понижаване до най-малко страданията на животните по време на кръвопролитие или умъртвяване. Създадени са зони на рестрикция – 3 км защитна и следена зона. Наблюдаваната зона включва област Плевен, общините Гулянци, Белене, Плевен, Никопол, Долна Митрополия, Левски и Пордим. В двете зони са наложени ограничения за надзор и очистване на АЧС.

Във връзка със застрашително бързото развиване на обстановката с Африканската чума по свинете в област Плевен, Българската организация по сигурност на храните ревизира сигнали за укрити контактни домашни прасета. Получени са и сигнали за нерегламентирано превозване на живи прасета от засегнатите селища към обитаеми места отвън зоните с ограничавания.

БАБХ припомня, че превозването на животни може да се прави единствено, в случай че животните са разпознати, произлизат от животновъден обект под ветеринарен контрол и са съпроводени с ветеринарномедицинско удостоверение за напредване. Също по този начин, животните следва да се транспортират със профилирани транспортни средство, което е утвърдено от БАБХ за сходни действия. В тази връзка БАБХ сигнализира популацията на страната да не се поддава на изкушението да закупува животни с неразбираем генезис. Подобни практики са извънредно рискови и крият сериозен риск от бързо разпространяване на заразни заболявания по животните, изключително в епизоотична обстановка.

БАБХ още веднъж предизвестява, че се не разрешава влизането и излизането на хора и коли без позволение на БАБХ, в региона на обектите, по време на осъществяване на ограниченията, разпредени със заповед на изпълнителния шеф на Агенцията, като се изключи чиновници на Министерство на вътрешните работи, медицински лица, включително и Спешна здравна помощ, представители на централната и локалната власт, и регионалната администрация и лица имащи адресна регистрация в съответното обитаемо място. Актуална информация за местата с доказани случаи на Африканска чума по свинете в страната и придвижването на болестта може да намерите в интерактивната карта, оповестена на уеб страницата на БАБХ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР