Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши проверки на

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши проверки на
Коментари Харесай

Хлябът в България е с добро качество, установи БАБХ

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) извърши инспекции на индустриални предприятия, търговски обекти, фурни и работилници, които създават или оферират на място самун.
В хода на инспекцията на БАБХ не са открити нарушавания. Резултатите сочат, че българският самун е първокласен и без неразрешени добавки.

Проверката на БАБХ е осъществена по отношение на писмо, постъпило в организацията от Върховната административна прокуратура. Писмото било по отношение на медийни материали.

 БАБХ: Липсва държавен стандарт за козунака Обновена
БАБХ: Липсва държавен стандарт за козунака

Европейските регламенти не не разрешават сухото мляко и яйчен прахуляк в козунаците

Основният акцент в хода на инспекцията е имала за цел да откри сходството на предлагания на пазара самун с условията на настоящото законодателство , отнасящо се за храните.

При инспекцията е инспектирано дали обектите имат нужната регистрация по Закона за храните, както и дали имат софтуерните документи за създаваните типове самун и хлебни произведения и други.

При инспекциите е предоставено и да се прави органолептична оценка на създадените типове самун, включваща степен на изпичане на кората и вътрешността на хляба, положение на средината - шупливост и разтегливост, цвят, усет и аромат на продукта, както и за съществуване на несвойствени примеси и непознати тела.

 БАБХ: Липсва държавен стандарт за козунака Обновена
БАБХ: Липсва държавен стандарт за козунака

Европейските регламенти не не разрешават сухото мляко и яйчен прахуляк в козунаците

Проверени са общо 1 084 обекта. Производствени предприятия, хлебозаводи и цехове (462 броя), фурни за самун и работилници, предлагащи на място самун (426 броя), супермаркети, произвеждащи самун и хлебни произведения (196 броя).

Издадени са общо 67 наставления за премахване на несъответствия. Съставени са и 5 акта за определяне на административни нарушавания.

При осъществяването на инспекциите контролните органи са установили, че всички обекти са регистрирани по реда на чл.12 от Закона за храните, като се изключи един обект, за което е публикуван акт за определяне на административно нарушаване.
Издадени са също 2 акта за определяне на административни нарушавания , за установено съществуване на употребявани първични материали с изминал период на продължителност, както и 2 акта за предлаган пакетиран самун без етикети със наложителната информация.

Анализът за резултатите от осъществените инспекции сочи, че в създаваните типове самун и хлебни произведения се влагат обичайните пшенични брашна - бяло (тип 500), " Добруджа " (тип 750), типово (тип 1150) и пълнозърнесто (тип 1850), царевично брашно, както и брашна от други зърнени култури - лимец, ръж, и други.

Всички употребявани брашна са с български генезис , доставени от мелничните предприятия в страната, които също са регистрирани по реда на Закона за храните.

Констатирано е, че в състава на част от брашната се съдържат ензимни комплекси и сътрудник за обработка на брашна - аскорбинова киселина, които са позволени за потребление в тази категория храни, влагат се с софтуерна цел като усъвършенстват хлебопекарните качества на брашното.

Различните типове самун и хлебни произведения са етикетирани в сходство с условията на европейското и национално законодателство, на етикетите са оповестени всички употребявани съставки, в това число и добавките в храните - набухватели, антиоксиданти, киселинни регулатори и консерванти, според Регламент (ЕО) № 1333/2008 година по отношение на добавките в храните.

 Хлябът няма да нараства, успокоява властта
Хлябът няма да нараства, успокоява властта

Очаква се добра годишна продукция от пшеница

При осъществяването на инспекциите в страната не са открити случаи на създаван самун с неразрешени съставки и добавки , както и предложение на самун с непостоянен генезис.
Не са установени отклонения в качествените индикатори и критериите за сигурност при лабораторните изпитвания и органолептичните оценки на другите типове самун.

По-голямата част от издадените наставления се отнасят за установени несъответствия на хигиеничните условия в индустриалните обекти, както и за пропуски в етикетирането на предлагания самун - не са ясно откроени алергените в състава, непълна информация при предложение на непредварително опакованите хлябове и други.

Предстоят осъществяване на следващи инспекции по отношение на осъществяване на предписанията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР