Българска стартъп компания попадна сред първите 250 основни играчи в

...
Българска стартъп компания попадна сред първите 250 основни играчи в
Коментари Харесай

Българска компания сред лидерите в откриването на нови лекарствени молекули

Българска стартъп компания попадна измежду първите 250 съществени играчи в откриването на нови лекарствени молекули в международен мащаб за интервала 2018 – 2030 година. Класацията е част от проучването „ Услуги за разкриване на нови лекарствени молекули 2018-2030 “ на международно известната маркетингова организация в областта на фармацевтичната промишленост Roots Analysis.

Микар Иновейшън (Micar21) се концентрира върху неклиничните доказвания на нови лекарствени молекули в предклиничните достижения в региона на научноизследователската и развойната активност и постигането на триумфи в области като неврологията, онкологията, сърдечно-съдовата система, дерматологията, редките болести. Бизнес моделът на компанията се основава на патентоване на новооткритите молекули, а лицензите се дават след това на търговски сътрудници, огромна част от които са огромни фармацевтични организации. Другият модел, на който разчитат от българския стартъп, е основаването на нови spin-out компании, които да развиват новата лекарствена молекула до клинично доказване на идея и следваща продажба или лицензиране на патента.



Тази година Микар Иновейшън получи премията CIDIC (Europеan Diplomatic, Economic & Academic Centre), а през 2017 година е притежател и на наградата „ Най-добър биотехнологичен стартъп “ на 4-тото издание на Централно европейските награди за започващи компании.

“Основната активност на Микар Иновейшън е откриването на нови дребни лекарствени молекули. В момента компанията има портфолио от 10 разнообразни нови лекарствени молекули на друг стадий на доказване на концепцията. В най-напреднал етап са тези за хронична болежка, рак на панкреаса и мелазма, които влизат в стадий на предклинични проучвания. Стартирахме и напълно нов план за проучване на нови 100 лекарствени молекули от избран клас, посредством който да намерим лекуване за редки и ултра редки заболявания (60% от тези редки заболявания засягат главно деца) и са свързани с генетични мутации”, споделя Димитър Димитров, съосновател, основен изпълнителен шеф и управител “Бизнес развитие” на компанията, като прибавя, че въпросните артикули ще могат да се появят на пазара минимум след три години, защото научният развой е сложен и контролиран, а, не на последно място, изисква и вложения.

Относно новите планове, Димитър Димитров разяснява, че компанията започва план “Прецизна Медицина” (Фармакогеномика).

“Фармакогеномиката изследва по какъв начин генът се въздейства от медикаментите. Тази относително нова област съчетава фармакологията (науката за лекарствата) и геномиката (изследването на гените и техните функции) за създаване на ефикасни, безвредни медикаменти и дози, които ще бъдат съобразени с генотипа на индивида. Много от медикаментите, които се оферират на пазара, са идентични за всички, само че те не работят по еднакъв метод за всеки”, прибавя той. По думите му планът ще разреши да да се предсказва по какъв начин едно лекарство ще повлияе на съответен пациент - дали ще му влияе и до каква степен може да се чака да се получат нежелани лекарствени реакции. “Нежеланите лекарствени реакции са сериозна причина за хоспитализации и гибел в международен мащаб. С добитите познания от новия ни план, ние научаваме по какъв начин наследствените разлики в гените засягат реакцията на организма към медикаментите. Тези генетични разлики ще се употребяват, с цел да се планува с огромна възможност дали едно лекарство ще бъде дейно за даден пациент”, безапелационен е Димитър Димитров. Според него този разбор може да се характеризира като самостоятелно научно проучване, което е неповторимо за международния пазар.

Микар Иновейшън е и в основата на основаването на първия български „ Биотехнологичен и здравен клъстер “ (Health & Life Sciences Cluster), който включва екосистема от университетските среди, обществения, неправителствения и частния бранш. Основната концепция на клъстера е да се улесни откритото съдействие и да се ускорят нововъведенията, като се обединят разнообразни сътрудници, способни да допринесат за потребностите на бранша на биотехнологиите и опазването на здравето.

Една от главните цели на новия “Биотехнологичен и здравен клъстер” е да разпознава всички играчи на пазара в региона на биотехнологиите и опазването на здравето, определяйки оптимално тъкмо дейностите и вероятните партньорства. Паралелно с това, клъстерът стартира поредност от срещи с всички общински и държавни институции, които са част от този бранш и имат заложени цели в региона.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР