Българо-немската театрална копродукция 37 клечки кибрит“ ще има само 3

...
Българо-немската театрална копродукция 37 клечки кибрит“ ще има само 3
Коментари Харесай

Интернационално крими със Снежина Петрова с 3 премиерни дати у нас

Българо-немската театрална копродукция „ 37 клечки кибрит “ ще има единствено 3 извънредни представления у нас на 6, 7 и 9 декември в „ Топлоцентрала “.

Гравитираща жанрово към престъпна история, пиесата има непредвиден сюжет, фиктивен и задълбочено проучен от авторките Здрава Каменова и Гергана Димитрова, за които това е осми общ текст за спектакъл. Двете вършат поредност изявленията с болногледачи и хора от организации за такива грижи, а финалната част на пиесата е приключена по време на есенната им резиденция във „ ВТ Ивентс “ и ТАМ, Велико Търново.

Пиесата ще ни вкара в живота на Елена, която е болногледачка и тъкмо в този миг отива при следващия си клиент. Всичко стартира обикновено: организацията предлага положителни условия, къщата е красива, фамилията наподобява благо. Героинята обаче се усеща притисната от всички страни. Собственото й семейство има потребност от парите, които изкарва в Германия, само че клиентите се оказват не до такава степен безпроблемни. И последователно нещата се оплитат…

В спектакъла вземат участие актьорите Снежина Петрова, Мануела Саркисян, Вероник Кинен/Невена Калудова, Нейтън Купър. В интернационалния екип са още режисьорът и сценограф Бернхард Ойстершулте и  Антие Тьопфер – немска артистка в региона на обектния, образен и куклен спектакъл, чието дело е специфична кукла с човешки размер, основен персонаж в пиесата. Тьопфер беше в София, с цел да образова актьорите по какъв начин да взаимодействат с нея. Музиката е на Юлиан Стоичков, а преводачи на пиесата са Александър Зицман (на немски) и Александър Гюровски (на английски). За част от екипа на плана това е втора театрална среща, защото някои от тях се познават от номинираната за „ Икар “ за драматургия копродукция „ Пепеляшки ООД “.

„ 37 клечки кибрит “ е пиеса за обществените неравенства в западните общества, които въздействат все по-интензивно върху връзките сред хората и ги обострят, споделят основателите. Тази динамичност заплашва да взриви свързващата ни обществена тъкан. Съвсем неслучайно заглавието води към „ Малката кибритопродавачка “ на Андерсен.

Представлението се играе на български, немски и британски език със надписи на български. През 2023 година „ 37 клечки кибрит “ спектакълът ще бъде показан няколко пъти в Щутгарт и Люксембург. Той е копродукция на 4 организации: „ 36 маймуни “ (София), TARTproduktion (Щутгарт) и театрите Fitz! (Щутгарт)и Theatre National (Люксембург).

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР