Българките останаха без медал на отделните уреди на световното първенство

...
Българките останаха без медал на отделните уреди на световното първенство
Коментари Харесай

Грациите ни останаха без медал на световното в Япония

Българките останаха без орден на обособените уреди на международното състезание по художествена гимнастика в Китакюшу (Яп), откакто и през днешния ден Борйна Калейн и Татяна Воложанина не съумяха да се преборят за отличие. 

Във финала на бухалки Калейн остана 4-а, също както през вчерашния ден във финалите на обръч и топка. И това си остана най-предното българско класиране до момента на шампионата. Калейн получи оценка 26.200 т. за съчетанието си, която я раздели с 2 стотни от бронзовото отличие, извоювано от Анастасия Салос (Блрс) с 26.400. Първа и втора са съветските сестри Дина (27.100) и Арина (26.750) Аверини.

В съчетанията с лента участваха и двете ни гимнастички, като по-добре се показа Воложанина. Тя обаче зае 5-о място с 21.900. Калейн пък е на последното, осмо място от финалистките с оценка 21.000. Шампионка е Алина Харнаско (Блрс) с 23.950), следвана от сестрите Аверини - Дина (23.900) и Арина (23.450), а пред Воложанина е още Кристина Похранична (Укр) с 21.950.

Състезанието за двете българки не е завършило, тъй като те се класираха за финала в многобоя, в който ще вземат участие 18-те гимнастички с максимален общ брой точки от квалификациите. 

Калейн зае четвърто място със сбор 78.900 след днешните осъществявания на лента (23.100​​​​) и бухалки (27.150). Воложанина пък е девета с 72.700 (21.650 на лента и 23.700 на бухалки). С първи резултат е двукратната международна шампионка Дина Аверина - 85.175, следвана от сестра си Арина (83.650) и Алина Харнаско от Беларус (81.675).

А в същото време състезателките от ансамбъла по художествена гимнастика показаха обществено поддръжката си за своята съотборничка Лаура Траатс , чиято травма попречи на присъединяване им в последното планувано съревнование - международното в Китакюшу. Днес олимпийските шампионки се завърнаха в София и потвърдиха, че ще имат последно осъществявания в този състав - на 16 декември в столичната зала " Арена Армеец ".

" Лаура е човек, който ще стиска зъби до последно. Никога няма да каже не, няма да играем, даже е подготвена да рискува здравето си, с цел да участваме на това съревнование. Но в действителност здравето е най-важно, нямаше смисъл да поемаме този голям риск. Така че се взе безусловно най-правилното решение да прекратим присъединяване си и съм сигурна, че е за положително ", съобщи капитанът Симона Дянкова. Стефани Кирякова я добави: " В живота доста постоянно има непредвидени обстановки, както стана и в този момент, само че по-важно е по какъв начин реагираме на тях и мога да уверя всички, че сме уверени, че това беше вярното решение за това съревнование ". Подкрепа изрази и Мадлен Радуканова: " В тези 5 години показахме една на друга, доказахме, че сме тим, приятелки отвън залата и каквото и да се случва, ще се поддържаме. Това няма да се промени ".

Самата Лаура Траатс се опита да покаже, че приема метафизичен случилото се, само че не сдържа сълзите си . " От позиция на настроението в тима към този момент сме по-добре, не сме увесили нос. Ние въпреки всичко завършихме кариерата си с олимпийско злато, тъй че не бих споделила, че това е по някакъв метод неприятен край. Относно контузията - в този момент се прибирам и ще стартираме да я лекуваме. Нямаше по какъв начин да предвидим тази обстановка. Разбрах какъв брой ме обича този тим. Аз също доста ги обичам ", сподели тя.

Симона Дянкова приказва и за идния театър в " Арена Армеец ": " Предстои ни бенефис на 16 декември, нека всичко да е наред. Абсолютно няма никакво място за отчайване. Това не ни се беше случвало да прекратим съревнование за тези пет години, само че и това ни се случи, тъй че сме видели от всичко. Един състезател може да си тръгне от спорта, когато е получил или любовта на хората или е вдъхновявал доста хора, разплаквал и карал да се гордеят. Ние това го направихме, а също така спечелихме и най-големият златен орден в историята на българската художествена гимнастика, тъй че сме щастливи ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР