България Затварят кухнята на фирмата, доставяла развалена храна на пациенти

...
България Затварят кухнята на фирмата, доставяла развалена храна на пациенти
Коментари Харесай

Затварят кухнята на фирмата, доставяла развалена храна на пациенти в болници

България Затварят кухнята на компанията, доставяла развалена храна на пациенти в лечебни заведения След следствие на NOVA от Агенцията по храните направиха инспекция и откриха голям брой нарушавания 1 юли 2020, 08:41  Днес е празник, ето кой има имен ден
Днес е празник, ето кой има имен ден
 Върховен административен съд забрани градежа на небостъргача
Върховен административен съд забрани градежа на небостъргача " Златен век "
 Двама въоръжени обраха бензиностанция в Пазарджишко
Двама въоръжени обраха бензиностанция в Пазарджишко
 Красимир Вълчев: Всяко дете ще бъде признато в гимназия
Красимир Вълчев: Всяко дете ще бъде признато в гимназия
 Дълги опашки се извиха пред Агенцията по вписванията
Дълги опашки се извиха пред Агенцията по вписванията
 Мощна стихия удари Варна
Мощна стихия удари Варна
 Премиерът подреди неотложно прекъсване на багерите в Рила
Премиерът подреди неотложно прекъсване на багерите в Рила
 ГДБОП с краткотраен началник
ГДБОП с краткотраен началник

лед следствие на NOVA - затварят кухнята на компанията, доставяла развалена храна за едни от най-големите лечебни заведения в София. След репортажа от Агенцията по храните направиха инспекция и откриха голям брой нарушавания, осведомят в предаването "Здравей, България ".

"Екип от инспектори е направил инспекция в обекта, където се подготвя храната. Установени са редица груби хигиенични нарушавания. Намерени са и пакетирани храни с изминал период на валидност ", съобщи Бистра Иванова от Българската организация за сигурност на храните.

И добави: "Считано от през днешния ден обектът ще бъде с прекратена активност ".

"Недопустимо е да се оферират такива храни на пазара, без значение за къде е предопределена тя ", безапелационна бе тя.

"Силно озадачена съм от обстановката. До момента не сме получили нито един сигнал, обвързван с храната, която се подготвя в този обект ", добави Иванова.

Шокиращи разкрития: Фирма дава развалена храна за пациентите на най-големите лечебни заведения в София

Припомняме, че скандалните разкрития за развалена храна, която се оказа, че са яли пациентите на едни от най-големите столични лечебни заведения - измежду тях „ Шейново” и „ Пирогов”. Бивши служителки на компанията, която доставяла храната, разкриха, че в менюто участвало месо с изминал период на валидност, развалени яйца и прокиснало прясно и кисело мляко.

Това се давало и на децата, които се лекуват в най-голямата незабавна болница. Сред следствието на Вероника Димитрова, Софийската градска прокуратура разпореди незабавна инспекция. Само за няколко часа през вчерашния ден от Агенцията по сигурност на храните откриха неприемливи нарушавания.

Месо с изминал период на валидност, развалени яйца и прокиснало прясно и кисело мляко. Това се оказва, че са яли пациентите на едни от най-големите столични болници- „ Шейново”, „ Пирогов” и Националната профилирана болница за физикална терапия и рехабилитация. Храната се приготвяла и доставяла от компания „ Ира - Ирена Георгиева ". Тя има контракти с лечебните заведения, след извоювани публични поръчки.

Украинец: В български хотел - развалена храна и вода от чешмата

Мария Монтоя и Наталия Маринова са част екипа, който до неотдавна е приготвял болничната храна. Напуснали, откакто шефовете им Ирена и Борислав Радулови спрели да заплащат заплатите им. Бившите служителки готвели постоянно с артикули с изминал период на валидност, даже и храните за най-малките пациенти на „ Пирогов”. „ Десертите се вършат с пресечено мляко, остаряло прясно мляко - мляко с ориз, грис, нишесте. Това се прави за „ Пирогов” и „ Шейново”. Киселото мляко е с изтекла валидност, с огромен пласт плесен от горната страна. И ни карат да го обираме и да вършим застройки с развалено мляко. И те напряко се пресичат”, показа Мария Монтоя.

"За да не се пресече застройката на супата, тъй като срокът на валидност на млякото е изминал март месец, слагаме към 2 кг брашно, с цел да не се проличава и повече подправки, с цел да не се усеща киселият усет на млякото и селската чорба ", добави Елизабет Монтоя.

Проверяват случая с натровените деца в Хисаря

Освен с развалено прясно и кисело мляко, супите постоянно се правeли и с пилешко месо с от дълго време изминал период на валидност. За да се обезврежда миризмата, се слагали повече подправки. „ Пилешкото по някой път доста мирише и го мием с оцет. Колкото и да го киснеш, просто усетът си остава”, споделя още Мария.

"Развалени бутчета, които ни кара да ги слагаме да се варят, да им слагаме червен пипер, да им слагаме подправки ", споделя Наталия Маринова.

Въпреки риска от съществени хранителни разстройства и даже отравяне, храна за лечебните заведения се приготвяла и с развалени яйца. A oт „ Пирогов” не отхвърлят. Храната постоянно закъснявала. И постоянно била негодна. Оплаквания имало през ден - от възрастни, от родителите на най-малките пациенти.

Предупрежденията от страна на управлението на болничното заведение били десетки. „ В нашето поделение имаше доставена развалена пасирана чорба. Информирахме самата компания, все пак нещата не се трансформираха. Майките също се оплакаха от това нещо, дори написаха, с цел да го имаме формално”, твърди Лейля Али, от Детската клиника по изгаряния в „ Пирогов”.

Проверяват каква храна се продава до 800 учебни заведения

Готвело се и с мухлясало сирене и изгнили картофи.

Шефът на компанията Борислав Радулов не е склонен с нито едно от обвиняванията. Според него храната е прясна и качествена. „ Относно продуктите, които се получават всеки ден при мен в базата, те се закупуват всеки ден, заран. Няма по какъв начин да има развалено яйце, прясно мляко или сирене. Така че що се отнася до артикули, всичко е извънредно качествено”, съобщи пред NOVA Радулов.

Какъв е срокът на валидност на продуктите обаче не излиза наяве, защото се доставят без етикет в „ Пирогов”. Храната се доставяла неслучайно без етикет. Вместо кайма в кюфтета, да вземем за пример, се слагало голямо количество самун.

Млечните артикули в учебните заведения - единствено по БДС

Хигиената в кухнята също била под всякаква рецензия. А поради неналичието на препарат, постоянно съдовете се изплаквали единствено със студена вода. А проверяващи, някогашните чиновници настояват, че не са виждали в никакъв случай. Освен за лечебни заведения, компанията готвела и за банки, мобилни оператори, малките екрани, както и за частни детски градини. Служител на мобилен оператор даже си счупил зъб поради сачма в пилешката му чорба.

От болница „ Шейново” към този момент са изпратили писмо, с което приключват едностранно контракта си с компанията. От „ Пирогов” са подхванали същите дейности. „ За момента сме взели ограничения да бъде прекъсната тази социална поръчка. Има оповестена нова социална поръчка. За момента това можем да създадем. Има всекидневни обаждани от безусловно всички клиники”, изясни Цветелина Евтимова, основна сестра на най-голямото лечебно заведение у нас.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза Източник: храна развалена лечебни заведения.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Водещи  Нов скок на инфектираните и умрелите от COVID-19 у нас Нов скок на инфектираните и умрелите от COVID-19 у нас  От през днешния ден Данък добавена стойност за ресторантьорите, книгите и бебешките артикули става 9% От през днешния ден Данък добавена стойност за ресторантьорите, книгите и бебешките артикули става 9%  Дебне ли ни ли нов рисков китайски вирус Дебне ли ни ли нов рисков китайски вирус  Съединени американски щати с тъмен връх поради COVID-19 Съединени американски щати с тъмен връх поради COVID-19  1 10 дни спомагателен отпуск за учителите в София  1 По 200 лв. обезщетение за теча на данни от Национална агенция за приходите  1 Карти и билети за градски превоз продават от през днешния ден пощите --> Пaрите ни  10 дни спомагателен отпуск за учителите в София 10 дни спомагателен отпуск за учителите в София  По 200 лв. обезщетение за теча на данни от Национална агенция за приходите По 200 лв. обезщетение за теча на данни от Национална агенция за приходите  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  СЗО: Най-лошото занапред следва СЗО: Най-лошото занапред следва  Разкриха за какво е изчезнала цивилизацията на маите Разкриха за какво е изчезнала цивилизацията на маите  Как коронавирусът се предава безсимптомно Как коронавирусът се предава безсимптомно  Спите над 9 часа? За какъв проблем подсказва това Спите над 9 часа? За какъв проблем подсказва това Виц на деня Двама другари играят табла. По едно време единият се ядосва и удря с таблата по главата другаря си. За злощастие, той умира. В съда съдията… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Последни  Windows 10 Microsoft пуска два незабавни ъпдейта за Windows 10 Проблемите могат да се употребяват от хакери посредством цифрова фотография  <p>KIA (д)е-Niro снима нов блокбастър (тест драйв)</p> KIA (д)е-Niro снима нов блокбастър (тест драйв) KIA e-Niro е страховит фамилен автомобил. Забавен е за ръководство, препълнен е с технологии, има премного място за петима с багажа им и минава действителни 400+ км на ток.  БГНЕС От 1 юли - билети и карти за градския превоз в София и в пощите Към момента контрольорите на ЦГМ не престават да оферират и билети от 1,60 лева в транспортните средства  Абитуриент от Велико Търново е с COVID-19 Абитуриент от Велико Търново е с COVID-19 Предстои под карантина да бъдат сложени над 100 зрелостници и учителите им от две учебни заведения  Нови 4 заповеди за изключителната епидемиологична конюнктура Нови 4 заповеди за изключителната епидемиологична конюнктура Извънредната епидемиологична конюнктура в страната бе удължена до 15 юли  <p>40% от инфектираните с COVID-19 в италиански град били без симптоми&nbsp;</p> Изследване сподели: 40% от инфектираните с COVID-19 в италиански град били без признаци Град Во, с население близо 3200 души, бе подложен под карантина за четиринадесет дни още на 21 февруари  <p>ЕС дава над половин милиард на България от Спасителния план&nbsp;&nbsp;&nbsp;</p> Европейски Съюз дава над половин милиард на България от Спасителния проект до 2022 година Средствата са за превъзмогване на отрицателните последствия от пандемията  Влизането от България в Гърция - единствено през Влизането от България в Гърция - единствено през " Кулата-Промахон`` Това осведомят от посолството на Гърция в София  istock Допълнителен отпуск за учителите и шефовете Причината са компликациите, провокирани от пандемията с COVID-19  Restart Life Fest поставя началото на градското лято Restart Life Fest поставя началото на градското лято Фестивалът е на 3 и 4 юли в София  Китай подписа противоречивия закон за националната сигурност на Хонконг Китай подписа противоречивия закон за националната сигурност на Хонконг Засега няма публично оповестени детайлности какво планува законът, само че той влиза в действие от през днешния ден  Тежки съмнения: Гърция атакува лодки с бежанци Тежки съмнения: Гърция атакува лодки с бежанци Страната обаче отхвърля да е употребила незаконни способи против мигрантите в свои териториални води  Божидар Димитров Откриват бюст-паметник на Божидар Димитров в Созопол Историкът си отиде на 72 години през 2018 година  <p>&quot;Това ще обърне християните против исляма&quot;&nbsp;&nbsp;</p> Патриарх Вартоломей: Превръщането на Света София в джамия ще обърне християните против исляма " Надяваме се, че в последна сметка мъдростта и разсъдъкът ще надделеят ", разяснява Константинополският патриарх  <p>Пламен Узунов е в отпуск&nbsp;</p> Бобоков изискал опрощение на българин, наказан на 6 година затвор за данъчни закононарушения в Румъния
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР