България започва тестове за наличието на мистериозния остър хепатит при

...
България започва тестове за наличието на мистериозния остър хепатит при
Коментари Харесай

България започва тестване за мистериозния остър хепатит при децата

България стартира проби за съществуването на мистериозния изострен хепатит при децата, който е открит в няколко страни в Европа. Това оповестиха от Националния център по заразни и паразитни заболявания /НЦЗПБ/.

Здравното министерство е уведомили персоналните лекари, педиатрите, инфекционистите и други медици за записаните в редица страни случаи на изострен хепатит с незнайна етиология при деца, в това число клиничното протичане и лабораторните резултати.

С цел определяне на етиологичния извършител за всеки докладван случай следва да бъдат изпратени клинични проби в НЦЗПБ за осъществяване на спомагателни лабораторни проучвания и молекулярно-биологични изследвания за патогени, се споделя още в известието.

На 5 април 2022 година Англия рапортува към Световната Здравна Организация (СЗО) увеличение на случаите от изострен хепатит с неизяснена етиология при деца под 10 години от Шотландия. До 20 април 2022 година, случаите са 111 и са докладвани от цяла Англия, напомнят от НЦЗПБ.

Симптоми

Това са случаи на предишно здрави деца, на възраст от 2 до 5 години, които са приети в болница заради проявата на признаци на изострен хепатит – жълтеница (74%), повръщане (73%), побелели изпражнения (58%), диария (49%), гадене (39%) и температура (29%); и мощно повишени стойности на чернодробни ензими – АЛАТ и АСАТ (> 500 IU/L). При никое от децата не е докладвано съществуване на имуносупресия. При някои от случаите гастроинтестиалните признаци са участвали в седмиците преди хоспитализирането. Общо при 8 от всички докладвани случаи са се развили затруднения, налагащи чернодробна трансплантация. Във всички останали случаи инфекцията е приключила с удобен излаз.

Проведените досега микробиологични проучвания са открили позитивни резултати във връзка с аденовирус (75%), като типиране на вируса е направено при 11 от случаите и е потвърден аденовирус вид 41F. 16% от децата при хоспитализирането са дали позитивен резултат за COVID-19 (отминала или сегашна инфекция) като при дребен % е открита коинфекция с аденовирус. Поради открития от диагностичните лаборатории нараснал % позитивни проби за аденовирус при деца за същия интервал от предходните години е изказана догадка, че хипотетичен извършител на изострен хепатит при деца може да е зараза с аденовирус, прецизират от Центъра. Подобна наклонност е открита и във връзка с ентeровирус, човешки метапневмовирус, риновирус и норовирус при деца под 10 години, а също и за респираторен синцитиален вирус.

Какво знаем за болестта

Заболяването е много рядко и доказателства за предаването от човек на човек остават неразбираеми, вследствие на което рискът не може да бъде тъкмо оценен. Като се имат поради обявените случаи с остра чернодробна непълнота, евентуалното влияние върху засегнатата педиатрична популация се смята за високо. Ето за какво на 8 април Европейският Център за Контрол на Заболяванията изиска от всички страни от ЕС/ЕИО да засилят информираността по отношение на случаи на тежък изострен хепатит при деца с неизяснена етиология и да рапортуват за всички доказани и вероятни случаи.

Къде е регистриран досега непознатият хепатит

До момента 12 страни от Европейски Съюз са докладвали за спорадични случаи – Австрия (2), Белгия (2), Дания (6), Франция (2), Германия (1), Ирландия (5), Италия (17), Холандия (4), Норвегия (2), Полша (1), Румъния (1) и Испания (12), като общо при 5 деца се е наложила чернодробна трансплантация.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР