България запазва стабилното си последно място по стандарт на покупателна

...
България запазва стабилното си последно място по стандарт на покупателна
Коментари Харесай

България продължава да изостава от Румъния по стандарт на живот

България резервира постоянното си последно място по стандарт на покупателна дарба (СПС) в Европейския съюз. Това демонстрират данните на Евростат за 2022 година От статистиката се вижда, че цената на стоките и услугите, които българите могат да си разрешат с приходите си, е 59% от междинното за Европейския съюз равнище.

Спрямо миналата 2021 година България отбелязва обичайния за последните десетина години растеж с 2 пункта, което обаче не ѝ разрешава да се оттласне от последното място. Все отново би трябвало да се регистрира, че това е най-високото равнище на стандарта на покупателна дарба на България по отношение на Блока до момента.

За сметка на това в прилежаща Румъния обстановката е радикално друга. Там стандартът на живот в последните години растеше с доста по-бързи темпове и по този начин през 2022 година покупателната дарба на румънците се повишава с 3 пункта до 77% от междинната за Европейския съюз.

С други думи – жителите на Румъния покачват стандарта си на живот по-бързо от българите.

Предпоследни по стандарт на живот още веднъж са гърците. Тяхното равнище на СПС е 68% от междинното за Европейски Съюз, като се усилва с 4 пункта през миналата година.



В годината на най-високата инфлация от десетилетия понижение в стандарта на покупателна дарба се регистрира в Чехия, Германия, Естония, Франция, Словакия, Финландия, Швеция и Швейцария. Спад в СПС се регистрира и в най-богатата страна в Европа – Люксембург, чийто стандарт на покупателна дарба се свива със седем пункта до 261% от междинния за Европейския съюз.

Ако излезем от рамките на Европейски Съюз се вижда, че стандартът на живот в България е по-висок от този в страните претендент членки на Блока, което допреди пет години не бе по този начин.

Извън Европейския съюз и с редица рецесии през последните години – от здравни до енергийни – покупателната дарба в Сърбия и Северна Македония се резервира надлежно 44 и 42% от междинната за Европейски Съюз, а най-висока се регистрира в Черна гора – 50%. Стандартът на покупателната дарба в Албания е най-нисък – 34% от междинния за Европейския съюз.

Турция, която нормално има по-висок стандарт от България, не е предоставила данни в проучването на Евростат тази година.
Дискаунтърите ще порастват на българския пазар поради обедняването
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР