България за 2-3 месеца ще се спомине без ясно записани

...
България за 2-3 месеца ще се спомине без ясно записани
Коментари Харесай

Кънчо Стойчев: Който се кара с Радев, трупа минуси

България за 2-3 месеца ще се спомине без ясно записани обезщетения за тока на бизнеса Вдигането на пенсиите не значи повече пенсионерски гласове Само в комиксите може някой да накара партия да изгони водача си Хората са надълбоко разочаровани, неизживяно детство е визията за печелене на 121 места Жълтите павета в никакъв случай не са определяли какво тъкмо става в България Заради Нинова Българска социалистическа партия си отрязаха опцията за взаимоотношение с други политически партии Има дребен късмет за кабинет без Петков, може да е с третия мандат на Демократична България, споделя социологът Кънчо Стойчев в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Господин Стойчев, политическите събития се развиват доста бързо, само че да стартираме с последния скандал - сред Българска социалистическа партия и " Продължаваме промяната " /ПП/, обвързван с изгонването на съветските дипломати. Колко бездънен е разривът сред двамата досегашни сътрудници, които имаха желание да вършат опит за съставяне на нов кабинет?

- Вече звучи изцяло неуместно с първия мандат да бъде формирано държавно управление. И преди този раздор с Българска социалистическа партия това беше прекомерно малко евентуално. Тези малко евентуални шансове почиваха на догатки, че може да се трансферират /да не използвам по-тежка дума/ депутати от други групи. Това към този момент е невероятно. На ГЕРБ декларацията е ясна, те ще върнат мандата. Така че възможностите сега, доколкото ги има, са свързани с третия мандат. Възможностите са две - едната е мандатът да отиде при " ИТН " /ИТН/, което е по-малката възможност предвид на това, че има развой на раздробяване на групата, има измежду някогашните съдружни сътрудници настройки, размениха се обиди, които няма да се преодолеят за ден-два. А вторият вид е мандатът да отиде при " Демократична България " /ДБ/, където възможностите са малко по-високи заради това, че в границите на обединението, която съществуваше до скоро, Демократична България и Христо Иванов водеха най-разумна, дипломатична политика, без викове, без внезапни придвижвания и демонстрираха най-голяма съдружна просвета. Така че има някакви шансове Демократична България и Христо Иванов да излъчат държавно управление. Ясно е, че такова държавно управление не може да бъде излъчено без гласовете на Политическа партия и второто, което е изцяло ясно, е, че към този момент е неуместно Кирил Петков да заема каквато и да е било позиция в едно държавно управление заради окончателната му дискредитация в обществото по политически аргументи.

- Ясно е, че Демократична България са склонни да работят с Политическа партия. Когато президентът /2012-2017/ Росен Плевнелиев сподели, че Бойко Борисов му е съобщил за готовността си да излезе от партията, дали това не беше някакъв тип подготовка и ГЕРБ да се включи към тази настройка?

- Това, което сигурно може да се каже по тази преживелица, е, че става дума за опити на самия Плевнелиев да откри своето място под политическото слънце в България. Думите му нямат нищо общо с действителността, те показват просто някакви негови стремежи за връщане в политиката и някакви негови показа за мястото и ролята му в България.

- Но от няколко партии се повтаря тази мантра - да, ние сме подготвени да се коалираме, само че без водача - с ГЕРБ без Бойко Борисов, с Има Такъв Народ без Слави Трифонов, с Политическа партия без Кирил Петков, с Движение за права и свободи без Делян Пеевски. Възможно ли е партиите да създадат такава жертва в името на властта?

- Не, не е допустимо. Това е допустимо единствено в някакви детски комикси. В действителния живот не е и съществено. Все едно да кажеш - аз ще дойда у вас на посетители, само че ще отстраните брат си от трапезата. Ако аз пристигам у вас на посетители, от кое място накъде ще ви споделям кого да изгоните от къщата си? Детски комикси. За страдание политическият диалог в България е на извънредно ниско ниво.

- Два спора се обрисуваха към президента Радев - единият с Политическа партия, другият - с Българска социалистическа партия. Доколко те ще имат дългогодишен резултат като раздор в връзките?

- Ще имат резултат до толкоз, доколкото Румен Радев сега е единствената сериозна фигура в българската политика, която се употребява с утвърждението на по-голямата част от българите. И който се кара с него, натрупа минуси. И назад - който намира път и разговор с него, получава плюсове. Това важи освен за България, това е общ принцип на всички места по света. Политическа партия пристигна на власт върху неговия тил, ползвайки неговия престиж. Вече на всички е ясно, че Политическа партия не е план на Радев, той самият беше сюрпризиран от дейностите на Петков и сие. Едни нови избори ще покажат ясно каква цена ще платят Политическа партия.

- Как ще коментирате митингите пред Народното събрание в поддръжка на кабинета " Петков " и Политическа партия, откакто така наречен нова коалиция сподели силата си с изгонването на шефа на Народното събрание Никола Минчев? Доведе ли до това до някаква консолидация за поддръжка поради това, че на тях бе видяно като на жертви и подвигна ли се рейтингът им?

- Това, че на жълтите павета нещо се случва, в никакъв случай не дефинира какво тъкмо става в България. Да, има една група, която е по-шумна и обича да тъпче тези павета. Но знаем, че това е повече медиен звук. Имаме задоволително доста точки обратно във времето, имам поради избори, и знаем какви резултати получава тази група. Така че отговорът е неоспорим. За консолидация и дума не може да става, защото приказваме за доста отчетливо, внезапно и надълбоко отчаяние у хората в България от протичащото се. И несъмнено това отчаяние не е обвързвано единствено с " Продължаваме промяната ", само че като мандатоносител - с тази политическа мощ. В изискванията на сходно надълбоко, тежко и обосновано отчаяние, някои хора да си показват по какъв начин печелят 121 места независимо е въпрос на детски комикси и неизживяно детство.

- Казахте, че при трети мандат на Демократична България има някакви дребни шансове за сформиране на държавно управление. А в случай че той отиде при Българска социалистическа партия - вероятен ли е кабинет?

- Вероятността е нула. Ситуацията е такава, че не е допустимо. Освен това в Българска социалистическа партия поради политиката на Нинова си отрязаха всевъзможни благоприятни условия за по-широкомащабно взаимоотношение с други политически партии, защото тя подходи извънредно конюктурно и се понесе по имагинерната вълна на някакви триумфи в ръководството. Това е като да виждаш бели мишки в ъгъла, които ги няма в стаята.

- В бюджета имаме невиждано нарастване на пенсиите, това са над 2 млн. пенсионери, които са и гласоподаватели. Няма ли този жест с повдигането на пенсиите да се трансформира в плод с увеличени пенсионерски гласове, който да бъде откъснат на идните избори?

- Съмнявам се, че в случай че ви дам 20 лв. повече, вие ще си измененията политическите възгледи. Да, несъмнено, това ще ви се отрази добре, ще кажете " благодаря ". Но това не води до смяна на политическите възгледи. Всяка една такава директна корелация - да се вършат реверанси към тази или онази част от електората и опити да се свърже това с пряк резултат на урните, е безумство. Няма нищо общо с действителността. Ако беше по този начин, нямаше потребност да се вършат избори, просто щяха да се раздават пари и да се завършва въпросът. Да, належащо е да порастват пенсиите. Но да се прави поради това, че може да донесе в урните повече от техните гласове - не се е случвало и в никакъв случай няма да се случи.

- Значи не може да се каже, че нарастването на пенсиите има колорит на избирателен ход?

- Какви нюанси витаят в " мозъците " на всякакви политици - аз не се ангажирам да разясня. Все по-често анализът, който витае в главите им, би трябвало да е предмет на здравната просвета, не на политология и социология.

- Да поговорим за идните избори. Неизбежни ли са те наесен?

- Твърде високо евентуални са. Дали са неизбежни - споделих, че има вид за трети мандат, при който би могло да се сформира държавно управление с по-къс небосвод и със напълно отчетливо написани цели и задания.     

- Възможно ли е в това вероятно държавно управление да влязат хора и от така наречен остарели партии, или ще се разиграва единствено с тези, които и до момента участваха във властта?

- По принцип всичко е допустимо, само че е доста малко евентуално. Тъй като приказваме за настройка, която в случай че се случи, ще бъде с пай небосвод. Т.е. изборите още веднъж ще са близко. Има избрани разграничителни линии в българската политика, които не са преодоляни. И всеки ще си каже - добре, аз ще пристъпя тази линия, ще отложа изборите с 3 месеца, само че по-късно ще изпадна в неподходяща обстановка. Така че това няма да се случи, никаква обикновена аритметика - отсам гласове, оттова гласове - няма да се случи. Единствената опция е някакъв римейк на отиващата си коалиция, който да е без Кирил Петков и не с мандат на Политическа партия, а с трети мандат на Демократична България.

- Как виждате подредбата на партиите при нови избори?

- Не желая да разясня, това е гледане на кафе. Не сме в предизборна обстановка, има най-малко месец, в който този парламент ще работи. Много е значимо какво ще свърши за този месец.

Трябва да се гласоподават икономическите ограничения, обезщетенията за бизнеса за енергоносителите. В цяла Европа има твърди, ясни обезщетения, които дават опция на стопанската система да работи. У нас няма нищо твърдо и ясно. Това е най-големият проблем, това е самата злополука, самият завършек на България. И без да пресилвам, България за 2-3 месеца ще се спомине. Но ни ръководят толкоз безотговорни лица, че дори това не ги интересува. Интересуват ги някакви персонални драми, персонални техни въжделения, натегачески пориви с оглед да се нареждат някъде отвън България явно, тъй като в България няма да са мечтани.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР