България винаги е имала главен прокурор. Промяната на досегашната система

...
България винаги е имала главен прокурор. Промяната на досегашната система
Коментари Харесай

Татяна Дончева бясна: Този накадърник Гешев може да прави Борисов на луд, но не и да го осъди

„ България постоянно е имала основен прокурор. Промяната на досегашната система не значи да няма основен прокурор. Това са нелепости “. Това разяснява пред БНР Татяна Дончева – водач на „ Движение 21 “, което е част от коалиция „ Левицата “.
„ Трябва да се направи разбор какво в правосъдната система пречи, с цел да се поправи то, а не просто да се вършат импровизации – в този момент не ни би трябвало Гешев, дай да махнем фигурата на основния прокурор. Знаете ли какво ще стане от това. Съдилищата и прокуратурите не действат по идентичен метод. Това, че в Конституцията написа, че прокуратурите са към съдилищата, не значи, че те ще стартират да действат като съдилища, в случай че махнем фигурата на основния прокурор. Това, което ще се случи при неналичието на основен прокурор, е, че Пеевски ще ви управлява прокурорската система, тъй като той си е назначил основните прокурори по места “.
По думите ѝ е кардинален въпросът да има или да няма основен прокурор като конституционно решение.
„ Всички на масата би трябвало да са си написали домашното и да са подготвени със своите хрумвания за главата. Това не е просто дискусийка. Тук става дума за идея на правосъдна система. Какво значи – България да няма основен прокурор. България постоянно е имала основен прокурор. Такива хрумвания не могат да почиват на събитието, че сега ни пречи основният прокурор. Като ни пречи сега, пътят е той да бъде заменен, а не да бъде закрита длъжността “, безапелационна бе тя.
Според нея е доста значимо да бъде заменен основният прокурор:
„ Когато и да бъде заменен, все ще е късно. Той поначало беше погрешно определен. Ако някой сега лежи на това, че ще го остави колкото се може по-дълго, тъй като той може да прави Бойко Борисов на вманиачен, той се е объркал. Когато България стартира да съди някогашния си министър-председател, тя би трябвало да си направи сметката, че това би трябвало да го отбрани пред света. /…/ Гешев потвърдено може да образува каузи, да арестува хора и да ги държи в арестите. Но Иван Гешев потвърдено не е осъдил още никого и това нещо съдържа опасности за България като международна известност “.
Имунитетът на депутатите не е привилегия, изясни Татяна Дончева и добави, че това е мярка против политически похищения на опозицията.
„ 1-2 седмици е напълно резонно да се срещнат народните представители с материалите по делата. Недейте предпоставя никакво априори искане за имунитет, че е вярно “.
За нея е неуместно е да се твърди, че всеки би трябвало да си дава имунитета. „ Добре, разгледайте имунитета на Борисов и обяснете на обществото, а не решавайте пъкъл хок въпросът “, прикани тя в изявление за предаването „ Политически НЕкоректно “.
Запитана дали Иван Гешев има бъдеще като политик, Дончева разяснява:
„ С политика са се занимавали всевъзможни хора. Иван Гешев, като знам кой го направи основен прокурор, като нищо ще му направи и политически план като на Слави Трифонов. Резултатът няма да бъде по-добър. Библиотекарските кръгове няма да създадат по-добър резултат. Те са неприятни селекционери, тъй като не ги интересува дали индивидът има лидерски качества, има ли схващане под каскета, какво има да се прави като визия, има ли кого да пита и от кое място да вземе и по какъв начин това нещо става. Някои считат, че се става политик, като се седне на господарски стол “.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР