България вече получава природен газ по интерконектора с Гърция, който

...
България вече получава природен газ по интерконектора с Гърция, който
Коментари Харесай

Свобода от руския газ. Газовата връзка с Гърция вече доставя газ в България

България към този момент получава природен газ по интерконектора с Гърция, който цели да приключи зависимостта на страната от доставките от Русия. Газовата връзка беше въведена в употреба сутринта на 1 октомври.

Същия ден се организира и гала за откриването на плана в София с присъединяване председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен , президента на България Румен Радев , премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и водачи на други страни от района.

Интерконекторът с Гърция проработи 13 години откакто за пръв път се появи концепцията за него. Това стана през зимата на 2009 година, когато Русия едностранно спря преноса през Украйна и остави района без доставки на природен газ в продължение на седмица. Влизането в употреба на газовата връзка идва пет месеца откакто Русия едностранно спря да доставя газ на България.

Интерконекторът дава опция на България да получава цялостните количества природен газ от Азербайджан, и то на цената по дълготрайния контракт, а не на пазарни цени, както до момента. Той ще даде опция да се доставя газ от терминала за полутечен газ в Александруполис, който следва да бъде приключен.

Интерконекторът трансформира обстановката с енергийната сигурност за цяла Европа, сподели председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на церемонията.

“Днес стартира нова епоха за България и Югоизточна Европа. Този план значи независимост, независимост от зависимостта от съветски газ ”, сподели тя. “В България и в цяла Европа хората усещат следствията от войната на Русия, само че с помощта на планове като този Европа ще има задоволително газ за зимата. ”

“Интерконекторът трансформира уверено енергийната карта на Европа ”, сподели президентът на България Румен Радев . Той добави, че това е значимо откакто “руската война в Украйна промени съществено и доста бързо метода ни на мислене. ”

Интерконекторът България-Гърция прави България по-малко уязвима, сподели служебният министър председател Гълъб Донев . Нито той, нито президентът загатнаха съществувалата до неотдавна взаимозависимост на България от съветския природен газ и ролята на газовата връзка за прекратяването ѝ. Други държавни водачи обаче обърнаха внимание на това.

“Доставките на природен газ от Азербайджан за България ще раздерат хубавичко хватка на съветския газ в района ”, сподели гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис. Той прикани за мощна европейска позиция против “газовия шантаж на Русия ”.

Газовата връзка с Гърция има потенциал от 3 милиарда куб. метра годишно, почти колкото е цялото годишно ползване на България. Предстои до 2024 година потенциалът ѝ да бъде повишен до 5 милиарда куб. метра годишно посредством създаване на компресорна станция в Комотини, заяви изпълнителната директорка от българска страна Теодора Георгиева .

“Това ще нарежда България и Гърция на значимо място на газовата карта в Югоизточна Европа ”, сподели Георгиева. По думите ѝ това ще разреши по газопровода да се доставя природен газ и на други страни в Европа, в това число Молдова и Украйна.

В събитието, чийто хазаин е президентът Румен Радев, участваха също президентът на Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Сърбия Александър Вучич, президентът на Северна Македония Стево Пендаровски и министър председателят на Румъния Николае Чука.

Строителството на интерконектора с Гърция беше приключено 13 години, откакто беше оповестена концепцията за построяването му. Самото строителство стартира след дълго закъснение през 2019 година, а завършването на плана се отсрочи няколко пъти при последното ръководство на Бойко Борисов. На този декор продължението на газопровода “Турски поток ”, който Русия употребява, с цел да доставя газ на Сърбия и Унгария беше приключено за една година и беше финансирано с 3 милиарда лв. от българския държавен бюджет.

Назначеното от Румен Радев служебното държавно управление разгласи завършването на газовата връзка с Гърция за собствен приоритет, само че. Като причина уточни неведнъж, че по строителството към момента има незавършени работи. Това не дава отговор на истината. Пред стартирането в употреба на интекронектора се появиха и документални спънки, които отпаднаха след митинги от жители, които упорстваха планът да влезе в употреба бързо.

Газовата връзка с Гърция e оповестена от Европейската комисия за план от общ интерес на Европейския съюз. Той е съфинансиран с 250 млн. евро от европейския бюджет.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР