България в Еврозоната през 2022 година. Тази прогноза направи комисарят

...
България в Еврозоната през 2022 година. Тази прогноза направи комисарят
Коментари Харесай

Еврокомисарят Валдис Домбровскис: България в Еврозоната през 2022 година

България в Еврозоната през 2022 година. Тази прогноза направи комисарят за еврото и обществения разговор Валдис Домбровскис в изявление за NOVA телевизия.

„ Въпросът дали България е подготвена за приемане на еврото разисках с българските управляващи по време на визитата си във вашата страна. Още през юни предходната година Европейската комисия разгласява отчет, в който заключи, че България извършва всички критерии, като се изключи един - изискванията за продан. Страната ви извършва фискалните критерии, тези, свързани с бюджетния баланс и обществения дълг, критерия за лихвения % “, сподели комисарят за еврото и обществения разговор.

Той изясни, че през днешния ден присъединението на България към еврозоната значи присъединение към банковия съюз. „ Ако всичко е в ход, решението за влизането на България в ERM II би трябвало да бъде взето до края на март ”, съобщи еврокомисарят за еврото Валдис Домбровскис. По думите му за приемане на еврото са нужни минимум 3 години “,каза Домбровскис.

Той добави, че еврото е валута, която би улеснила икономическия напредък в България.

„ Националната банка на България и Европейската централна банка са на път да стартират така наречен тясно съдействие. То е тип банков съюз за страни, които са отвън Еврозоната “, добави комисарят.

По думите му еврото е валута, която би подкрепила и улеснила българската стопанска система и нейния напредък. „ Може да помогне за ниските лихвени проценти, за възкръсване на стопанските системи. Води до бистрота на цените, по-добри условия за бизнес и пътешестване. Това служи за положителен сигнал към задграничните вложения. “, добави той.

„ Тенденциите в Еврозоната и европейската стопанска система са за много мощен стопански напредък. Около 2 % напредък в по-голямата част на Европа. Имаме рекорден брой хора, които работя. Безработицата е на равнища отпреди рецесията. Навлязохме в седма година на стопански напредък. Ако би трябвало да обобщя, в положителни стопански времена сме. Разбира се, не можем да се заблуждаваме, че този напредък ще продължи постоянно. Икономиката е циклична. След интервал на напредък идва лек спад, след това отново напредък. Затова би трябвало да сме готови за идващия стопански потрес ”, сподели още Домбровскис.

Според него Брекзит няма да окаже голямо въздействие върху стопанската система на Европейския съюз, по-скоро за Англия. /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР