България Училищен психолог: Онлайн обучението скъси дистанцията родител-дете Темата коментира

...
България Училищен психолог: Онлайн обучението скъси дистанцията родител-дете Темата коментира
Коментари Харесай

Училищен психолог: Онлайн обучението скъси дистанцията родител-дете

България Училищен психолог: Онлайн образованието съкрати дистанцията родител-дете Темата разяснява доктор Елена Александрова 9 юли 2020, 14:32  Училищен психолог: Онлайн образованието съкрати дистанцията родител-дете Източник: iStock
ак учебни заведения, преподаватели и възпитаници се оправиха с шоковата цифровизация в изолацията около ковид? Как образователното наличие се трансформира в цифрово? Какви са провокациите пред новата образователна година? Отговорите на тези въпроси дава учебният психолог доктор Елена Александрова от Сдружение Училищно и фамилно консултиране в изявление за dir.bg.

Новата действителност в образованието с всички плюсове, открити дефекти и по какъв начин системата да работи като добре смазана машина ще са тематиките на конференцията "Образование от А до #. Иновативното учебно заведение ", което ще събере на една маса шефове на учебни заведения, ректори на университети, представители на европейските и българските институции, както и бизнеса, който предлага софтуерни решения. Форумът е на 17 юли в София Тех Парк като полемиката ще бъде предавана и онлайн през фейсбук страниците на уредниците. "Образование от А до #. Иновативното учебно заведение " е самодейност на Economic.bg, NOVA, Dir.bg и Kmeta.bg.

- Г-жо, Александрова, какво е вашето наблюдаване за реакцията на децата и учителите в внезапно въведената отдалечена форма на образование?

- Като първична реакция се следи много съществено комплициране първоначално, само че пък се събраха доста бързо учителите и доста добре се оправиха с онлайн образованието. Научиха се доста бързо. Поработиха непрекъснато в първите дни, само че привикнаха да работят с платформата на Microsoft Офис 365, която е предложена от МОН. Тя е доста комфортна за работа, в полза на истината. Добре се оправиха учителите - приказваме както за преподаване на уроци, по този начин и за връзка с деца, само че отдалечено.

- Колко продължи този първичен стрес?

- Може би две седмици, до момента в който се научиха да употребяват платформата. Първите две седмици работиха доста съществено, тъй като внезапно бяха сложени в такава стресова обстановка.

- А по какъв начин една такава смяна се отразява на душeвността на човек, имайки поради, че нещата се случиха от петък за понеделник?

- Вижте, учителите си останаха в къщи. По-скоро им се отрази стресовата обстановка, че би трябвало да работят онлайн като учители. Знаете, че преподавателят е многознайко, любопитко. На учителите им се отрази по-скоро това, че бяха прекомерно дълго в изолираност. Повечето от тях са общителни. С онлайн формата на образование те имаха и сложна връзка между тях. Нямаха доста време за това, тъй като работата с учениците се разви в деня и след образователно време. Също по този начин на преподавателите им се наложи доста постоянно, когато имаше деца, които не желаят да учат и заглушаваха микрофона им, все едно да избягат от образователните занимания, да им обръщат внимание. Повече проблеми имаше с организацията на децата, които нямат компютри. Имаш и такива, които нямаха телефони, нямаха интернет - неща от чисто техническо естество. Това, съгласно мен, бе по-скоро казусът, а не да са имали психологични някакви усложнения.

- Децата по какъв начин се оправиха с тази обстановка?

- Много беше забавно с децата. Учителите се оправиха, активизираха се. Също по този начин учителите се срещнаха с техники, имам предвид тези, които са потърсили контакт с мен, по какъв начин да си оказват помощ, когато са напрегнат. Говоря за персонални техники за освобождение на психологично напрежение, за способи на дишане, за способи на релаксация. Как могат да се оправят при някакви усложнения и по какъв начин да излизат от тези обстановки.

- Нека да се върнем на децата...

- За децата такива техники не сме правили. Вижте, всичко беше виртуално при работата с учителите, само че по този начин и е по-лесно. При учениците се получи следното доста забавно нещо. Принципно, децата не можеш да ги откъснеш от екрана. такива са времената. Тези, които в естествена обществена обстановка нямат усложнения в общуването, приказваме за обществена обстановка учебно заведение - нямат усложнение при другарство, при изпитване, не приказваме за проявление на триумф в тази ситуация, а за обществени умения в група, та те някъде към края на първия месец се умориха. Казаха: "Ние не желаеме повече онлайн! " Липсваше им общуването. Но избрани деца, които са със затруднена връзка - не приказвам за по-свити, а за деца с детайли от аутистичния набор, които са били по-изолирани, отново споделям, не толкоз свити... Те от време на време вършат такива неща в връзката и общуването си, посредством които демонстрират такова държание, че изпращат сигнали към другите да не ги закачат. Та тези, вторите, блеснаха. Бяха отличници. Тези деца се развихриха. Явно би трябвало да се намерения за образование на такива деца и онлайн, и в учебна среда, с цел да може да се добавя техните потребности. Социални им умения да се развиват в учебната среда, а образованието като познания, като материал - да е онлайн. Те бяха доста старателни сами. Явно образованието у дома отстрани факторите, които ги тормозят в учебно заведение и те даваха оптималното от себе си. Всички бяха с доста положителни и съвсем отлични достижения. Аз приказвах и с родителите на такива деца и те ми споделиха, че са доста удовлетворени от това образование. При родителите на децата с такива усложнения връзката се получи на високо равнище. В същото време родителите на обществените деца пък споделиха: "Ох, няма ли да се учи към този момент в учебно заведение? "

- Ясно е, че присъствената форма няма да отпадне, само че какъв брой може отдалечената я добави?

- Вижте, индивидът е обществено създание. Не може да бъде изолиран единствено в дома си.

- Да, по този начин е. Всички изпитахме това...

- Социалната изолираност води след себе си до различен вид държание. И още нещо се видя ясно. Пролича си доста мощно ролята на родителите. Ако родителят се е страхувал първоначално, тук към този момент приказваме за контратрансфер - родителите уплашени и предават уплахата на детето. На другия полюс е другият образец. Родителят е спокоен и е споделил: "През това би трябвало да минем всички дружно - и да се учим, и да работим! " Тогава детето има друга настройка. И на матурите всички бяха отличници!? Това води до следния извод - ролята на родителя в ученето се е повишила, родителският потенциал се е повишил, родителят е видял какъв брой може детето му и му е обърнал повече внимание. Със сигурност множеството от родителите са го създали. Иначе родители и деца съвсем не се виждат вечер. Мама и баща се връщат от работа, домашни, оценки, може и да се скарат... Явно има предимство това онлайн образование, тъй като съкрати дистанцията родител-дете - сближи ги и разшири опциите на развиване на детето. А това аз го виждам като огромен плюс.


Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза учебно заведение.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Водещи  Връщат се част от ограниченията против ковид Връщат се част от ограниченията против ковид  Бивш чиновник от разузнаването и консултант на президента са арестувани Бивш чиновник от разузнаването и консултант на президента са арестувани  Пламен Узунов е арестуван Пламен Узунов е арестуван  Арестуваха Пламен Бобоков Арестуваха Пламен Бобоков  1 Връщат част от ограниченията против ковид  1 Глобиха Национална агенция за приходите поради запорирани сметки на жена за непознат дълг  1 Двама са българите от остров Тасос с Covid-19 --> Пaрите ни  Връщат част от ограниченията против ковид Връщат част от ограниченията против ковид  Глобиха Национална агенция за приходите поради запорирани сметки на жена за непознат дълг Глобиха Национална агенция за приходите поради запорирани сметки на жена за непознат дълг  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  <br> Футболисти и почитатели на Локомотив (Пловдив) са с ковид <br>
Футболисти и почитатели на Локомотив (Пловдив) са с ковид
 Борисов: Тежките времена предстоят Борисов: Тежките времена предстоят  СЗО: Коронавирусът се предава освен при кашляне СЗО: Коронавирусът се предава освен при кашляне  Зодии: Кой би трябвало да бъде най-хубавият ти другар Зодии: Кой би трябвало да бъде най-хубавият ти другар Виц на деня - Нямаше ли метод да се реши този спор без съд? - Точно това правехме, когато полицията ни разтърва. Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Последни  Храмът Турски съд ще разгласи „ Света София “ за джамия Според организация Ройтерс решението ще бъде публично оповестено в петък  <p>ЕП дефинитивно утвърди пакет &quot;Мобилност&quot;, какво ще последва</p> Европейският парламент дефинитивно утвърди пакет " Мобилност ", какво ще последва Политическото съглашение със Съвета беше реализирано в края на предходната година  Ная Ривера изчезна, откриха сина ѝ самичък в лодка Ная Ривера изчезна, откриха сина ѝ самичък в лодка Ривера е най-известна с това, че играе мажоретка Сантана Лопес в „ Клуб Веселие ”  <p>Решението за България&nbsp;в чакалнята на еврозоната - в околните дни</p> Ройтерс: Решението за България и Хърватия в чакалнята на еврозоната ще е в околните дни Този ход ще проправи пътя за първото разширение на еврозоната от 2015 година насам  <p>Къде <strong>бъркаме в грижата</strong> за нашите <strong>зъби</strong>?</p> Къде бъркаме в грижата за нашите зъби? Или кои привички при миенето на зъбите да изоставим  Кучета грубо нахапаха мъж в благоевградско село Кучета грубо нахапаха мъж в благоевградско село Хората от Логодаж живеят в същински смут от четириногите  Пламен Узунов ДАНС лиши достъпа до секретна информация на Пламен Узунов Още един чиновник в администрацията на президента е с лишен достъп, той е с букви И.М.  Ситуацията с COVID-19 към момента е контролируема, твърди шефът на Ситуацията с COVID-19 към момента е контролируема, твърди шефът на " Александровска " Важно е какъв % от инфектираните имат потребност от болнично лекуване, от интензивни грижи, означи той  Робот построи къща за 48 часа, 1 век гаранция Робот построи къща за 48 часа, 1 век гаранция Процесът е седем пъти по-бърз от най-бързия до момента способ на строителство и най-малко 50% по-евтин  Лудогорец реализира сериозен произлязъл трансфер Лудогорец реализира сериозен произлязъл трансфер Бразилските медии настояват, че договорката е уредена, като остава единствено играчът да издържи наложителните медицински прегледи  Някои нови телефони на Samsung ще са без зарядно Някои нови телефони на Samsung ще са без зарядно Подобно решение ще понижи разноските и ще е по-добре за околната среда  Пловдив се готви за растеж на заболелите с COVID-19, откриха нови отделения Пловдив се готви за растеж на заболелите с COVID-19, откриха нови отделения Седем лечебни заведения ще работят със инфектираните  <p>Тази нощ в Белград: Който не скача е Вучич</p> Тази нощ в Белград: Който не скача е Вучич Таксиметров водач се опита да разбие полицейския кордон като караше колата против служителите на реда  <p>Адв. Менков:&nbsp;Не ни е належащо съдействието на Кристиан Николов</p> Адвокатът на околните на Милен Цветков: Не ни е належащо съдействието на Кристиан Николов Дори да отхвърля да приказва до края на процеса, това няма да ни попречи да потвърдим виновността му, означи Менко Менков  <p>Потънал аероплан чака гости (ВИДЕО)&nbsp;&nbsp;</p>
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР