България трябва спешно да навакса загубеното, затова призоваваме всички към

...
България трябва спешно да навакса загубеното, затова призоваваме всички към
Коментари Харесай

Летифов: Да се обединим около националните приоритети за ускорено

България би трябвало незабавно да навакса изгубеното, по тази причина призоваваме всички към отговорност Нужно е възобновяване на държавността и разговора, споделя Халил Летифов, зам.-председател на Движение за права и свободи в особено изявление за в. " Стандарт "
Халил Летифов е зам.-председател на Движение за права и свободи. Водач на листите на Движението в Благоевград и Стара Загора. Роден на 16.04.1979 година в  Смолян. Бакалавър по " Стопанско ръководство " -  2008 година, Пловдивски университет " Паисий Хилендарски ". Магистър по  " Психология на ръководството " - 2016 година, ПУ " Паисий Хилендарски ". Народен представител на Движение за права и свободи в 42-ото, 43-ото, 44-ото и 45-ото Народно събрание.Като заместник-председател на Движение за права и свободи дава отговор за Зелен пакт-Транспорт, осведомителни технологии.Женен, с две деца.

 
Благоевград има голям капацитет, с привличане на вложители ще се вдигнат и приходите Гражданите и бизнесът би трябвало да се включат във вземането на управнически решения Зеленият пакт е късмет, само че в случай че разработим своите национални тактики Възможностите са огромни, в случай че в точния момент се включим във водородната промяна За Движение за права и свободи човешкият фактор постоянно е бил водещ в провеждането на политики
 

- Г-н Летифов, изборите в Благоевград се дефинират като генерална подготовка за парламентарния избор в неделя. Как анализирате резултатите?

- Всички избори са показателни за вота на хората, само че би трябвало да вършим ясно разграничаване сред обособените такива, които се организират в нашата страна. Изборите в Благоевград бяха локални и в този смисъл хората си дават сметка, че избират своя градоначалник. Няма директна връзка сред локалните и парламентарните избори, само че прави усещане ниската изборна интензивност.

- Водите листата на Движение за права и свободи в Благоевград - район, чието икономическо развиване изостава макар даденостите му. Може ли да бъде притеглен стратегически вложител и в кои браншове?

- Разбира се, че могат да бъдат привлечени стратегически вложители, само че по-важно е да се сътвори среда с стабилно законодателство, в което вложителите да усещат сигурност за себе си и своята инвестиция, което ще докара и до чувство за сигурност у всички жители. Развитието на благоевградския район можем да го преглеждаме в разнообразни насоки. На първо време би трябвало да се възползваме интензивно от идващия програмен интервал и да търсим вложения в модерните технологии, кореспондиращи с специалностите и вложенията на бъдещето. Паралелно с това да развиваме даденостите на района - както във връзка с туризма и земеделието, по този начин и в останалите браншове, които съществуват на територията на Благоевград. Като лидер на листата на Движение за права и свободи там мога да кажа, че районът има голям капацитет, който може да се развие чрез основаването на условия за повече вложения, а от там ще " дойдат " и по-високите приходи на хората.

- Възстановяване е основната дума на 2021 година Кои би трябвало да бъдат първите стъпки на новото държавно управление и на какъв принцип би трябвало да е образувано то, с цел да ги реализира?

- Възстановяване е основна дума, само че в тази ситуация носи бездънен смислов заряд, тъй като сега в страната има потребност да се възстановят държавността, разговорът сред институциите, разговорът сред партиите и да се върне  нормалността в българския политически живот. Властта би трябвало да има ясна стратегия за развиването на страната и ясни цели. Вече съвсем 7 години ние от Движение за права и свободи приказваме за нашата Програма за ускорено икономическо развиване и за потребността политическите партии да дефинират няколко съществени цели, които всички ние да следваме. Необходимостта от ясна стратегия, която да организира съответните промени и да се оправи с рецесиите, които са в страната, в това число към този момент и политическата, е наложителна. Разговорите би трябвало да бъдат на кардинална основа, а разговорът да е за промени, за излаз от рецесията и ясно обрисувани цели, кореспондиращи с политиката на Европейския съюз.

- Каква е оценката на Движение за права и свободи за Националния проект за възобновяване? Заложените в него планове дават ли действителна опция за икономическо развиване на районите и понижаване на неравенствата сред тях?

- За страдание оценката, която бихме дали на Националния проект за възобновяване, не е добра. Оказа се, че той се състои от неосъществени планове и остарели визии и разбирания за вероятностите пред страната ни. Ако преди 10 години икономическата обстановка у нас е била една, то през днешния ден е друга и в този смисъл Планът няма да реализира мечтаното възобновяване на стопанската система, не и с темповете, с които би трябвало да го направи. Няма да забележим хипотетичния стопански напредък от най-малко 7%, още повече, че този План не е извърнат към жителите и бизнеса и не кореспондира с техните потребности. Нещо повече - не се следват положителните европейски практики, които страната ни би могла да употребява. Затова и ние от Движение за права и свободи настояваме дейните свободни жители да бъдат включени в процесите на взимане на решения, бизнесът - също. Програмата за ускорено развиване, която ние предлагаме, е съобразена точно с потребностите на страната ни на база жители и бизнес; насочена е към дигитализацията и нововъведенията, тъй че да носи висока добавена стойност за всички в България.

- Чистият въздух, чистата вода, чистите храни, чистата сила и дигитализацията на стопанската система са съществени цели в програмата за ускорено икономическо развиване на Движение за права и свободи. Възползва ли се в оптималната степен България от преимуществата на Зеления пакт?

- На първо място бих желал да внеса следното конкретизиране - Зеленият пакт не е химера или нещо ужасно, стига да успееш да разчетеш опциите и да видиш, че той има многопластово приложение, с цел да се трансформира в работеща тактика за напредък. Зеленият пакт е опция за България, само че в случай, че страната ни успее да създаде своите национални тактики и стратегии, които да сплоти на първо място към националните си цели за ускорено развиване. България има шанса да се възползва от Зеления пакт. Друг е въпросът по какъв начин и дали го прави, тъй че действително да има изгода от него. За страдание, България си разреши да загуби скъпо време и това ще ни коства скъпо. Днес страната ни е в обстановка да се надпреварва с времето. Изправена е пред това да наваксва пропуснатото като приготвя и съгласува стратегически документи. В същото време сами виждате каква е политическата конюнктура - несигурна, динамична, без предвидимост, изключително за вложителите, длъжностен кабинет, идни президентски избори, а най-близките - парламентарни - втори за по-малко от три месеца.Затова ние от Движение за права и свободи призоваваме към диалогичност и отговорност от страна на всички - политически обединения и институции, тъй като България няма време. Всяко безучастие води единствено до загуби за страната ни във всевъзможни аспекти.

- България е изправена пред огромното предизвикателство за прекосяване от въглеродна към атомна стопанска система. Движение за права и свободи е единствената партия, която разгласи, че има подготвен проект за развиване на атомна стопанска система. Бихте ли дал детайлности?

- След като желаеме да бъдем европейска страна с визионерски взор в развиването си, то неизбежно би трябвало " да сме в час " със протичащото се към нас. Изправени сме пред огромното предизвикателство, както сама казвате, за прекосяване от въглеродна към атомна стопанска система и точно от това предизвикателство би трябвало да съумеем да се възползваме като страна-членка на Европейския съюз. Има европейско решение със съответните инструкции за въпросната промяна. В никакъв случай обаче нe бива да се гледа на водородната технология като нещо ужасно и неизпълнимо. Все отново водородът е добре изследвана и действителна технология, която от дълго време се ползва в промишлеността. И да, Движение за права и свободи има експертизата в тази посока, въз основа на която знаем по какъв начин би трябвало да се случат нещата по този начин, че да не са в ущърб на страната ни. Нещо повече - да кореспондират с европейските правила и наставления.Възможностите пред страната ни са огромни, в случай че в точния момент успеем да се включим в процесите на съдействие при създаване на водородни технологии и тактики за използване на водорода като главен детайл от зелената промяна.

- Водач сте и на листата на Движение за права и свободи в Стара Загора - район с въглищна стопанска система, който директно ще бъде обиден от Зелената договорка. Какво е бъдещето му? Развитието на кои производства може да размени мините?

- Регионът има бъдеще и колкото и на някои да им се коства, че не е по този начин, той има бъдеще. Ние от Движение за права и свободи гледаме извънредно съществено на Зелената договорка и развиването на района в подтекста на нейното случване, още повече, че тематиката се отнася до хиляди човешки ориси. Не бива да се подценява от една страна - ангажираността на работещите в комплекса " Марица изток ", и от друга - енергийната сигурност на страната ни. Трябва да водим откровен спор за бъдещето на енергетиката и по-конкретно старозагорски район, като подсигуряваме устойчивостта на работните места и икономическото развиване на района. Искам да напомня единствено, че за нас от Движение за права и свободи постоянно човешкият фактор е бил водещ в провеждането на каквито и да било политики или при създаването на тактики за реализиране на стопански напредък.

- Какви промени в образованието са нужни, с цел да се приготвят занапред младежите за специалностите на бъдещето, които новата стопанска система ще изисква?

- Предвид бързо изменящия се свят, който сполучливо следва пътя на цифровизация, образованието има основна роля за развиването му. България към момента прохожда във връзка с редица нови специалности и квалифицирането на хората, които ги упражняват или ще ги упражняват. Като цяло имаме потребност от ясно профилирано обучение, което да дава освен познания, само че и умения. Тук в тази ситуация най-съществен ще е главният пиедестал, а точно по линията: страна - бизнес - жители, където би трябвало да се начертае стратегия с времеви граници и визия по този начин, че да знаем след 10 година какво вършим. Прогнозите са, че половината от актуалната работна мощ ще би трябвало да усъвършенства уменията си в границите на идващите пет години. Образованието и образованието са от основно значение за самите умения. Неслучайно от Движение за права и свободи настояваме за смяна на националната система за обучение и образование, още повече, че Движение за права и свободи знаем, че един от целите на европейския дирек на обществените права ще бъде използването на обновената европейска стратегия за умения. Чисто и просто, всички ние би трябвало да гледаме към бъдещето, до момента в който живеем в сегашното.  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР