България трябва да приеме еврото на 1 януари 2024 г.

...
България трябва да приеме еврото на 1 януари 2024 г.
Коментари Харесай

Графикът за еврото. Ето как ще сменим парите

България би трябвало да одобри еврото на 1 януари 2024 година Подготовката за влизане в еврозоната би трябвало да стартира 6 месеца преди оповестената дата. Това значи от 1 юли тази година.

Какви ще са стъпките?
-->
6 месеца преди датата за влизане Съветът на Европейски Съюз тряба да одобри решение, съгласно което България дава отговор на нужните условия за въвеждане на еврото и ще удостовери обменния курс, при който ще се извърши конвертирането на лв. в евро.

След правене на оценка, че България извършва критериите за въвеждане на еврото, страната ни би трябвало да направи избор на дизайн на национална страна на евромонетите. След това би трябвало да стартира и изработването на монетите. По това вреще ке стартира и правене на стартови комплекти с евромонети с българска национална страна за търговци на дребно и жители.

1 месец след датата на взимане на решение от Съвета на Европейски Съюз за въвеждане на еврото в България, наложително би трябвало да има двойно обозначаване на цените в лв. и евро. Това ще продължи 12 месеца след приемането на еврото.

2 месеца след датата на взимане на решение от Съвета на Европейски Съюз , би трябвало да заочне целенасочена осведомителна и информационна акция по отношение на приемането на еврото, в това число информация за процеса на въвеждане на еврото, ограничения за отбрана, защитни детайли на евробанкнотите и евромонетите, както и приканване на жителите и юридическите лица да внесат огромна част от левовите си наличия в брой в банкови сметки, с цел да могат парите им автоматизирано и гратис да се превалутират в евро от датата на участие.

2 седмици преди датата на въвеждане на еврото в България стартира доставяне на банките, на търговците и „ Български пощи “ ЕАД с евробанкноти и с евромонети. По това време стартира и продажбата на търговци на дребно и на жители на евромонети.

Стъпки след приемането на еврото

От деня на въвеждане на еврото в период от 1 месец ще има редом обращение на лев и евро като законно платежно средство. От същата дата стартира автоматизирано превалутиране в евро на левовите средства по сметки при Българска народна банка, банки и други снабдители на платежни услуги, без такси.

В рамките на първите 6 месеца от въвеждането на валутата ще има опция за физическа обмяна на български банкноти и монети за евробанкноти и евромонети без такса за услугата за обмяна на пари в брой. След шестия месец обмяната ще бъде таксувана.

Поетапно ще бъдат изтеглени от обращение на български банкноти и монети.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР