„България трябва да изработи стратегия за трайно заселване на българите

...
„България трябва да изработи стратегия за трайно заселване на българите
Коментари Харесай

ВМРО: България трябва да изработи стратегия за трайно заселване на българите от Украйна

„ България би трябвало да създаде тактика за трайно заселване на българите от Украйна. Това е действителната помощ”, декларират в позиция до медиите от Вътрешна македонска революционна организация. Тя е била призната на съвещание на Изпълнителния комитет във връзка военната инвазия.

„ Остро осъждаме войната, като средство за решение на проблеми. От нея най-вече губи Украйна, като жертва на по-могъщия си комшия, само че губи и Русия, губи и Европа. От слабостта на Европа печелят другите геополитически центрове”.

Повод за позицията са както продължаващите военни дейности, които водят до все по-чести офанзиви над цивилни обекти и лишават живота на почтени жители, по този начин и зачестилият външен напън към държавното управление ни да се включим с военна техника в помощ на Украйна. „ Ние от Вътрешна македонска революционна организация сме съпричастни с нашите събратя в Украйна. Още повече, че там има хора с български корени, които са стотици хиляди и са директно наранени от войната. Помагаме с филантропична помощ и там, и тук - на избягалите дами и деца в България. Националният юношески комитет на Вътрешна македонска революционна организация създаде и специфична платформа за шерване на всевъзможен тип помощ за потърпевшите - www.bg4bginua.com

Но изрично считаме, че кабинетът на Кирил Петков би трябвало да отстоява националния суверенитет и териториална целокупност на България и не би трябвало да се поддава на напън от страна, на която и да било страна или съюз. Засилването на военната взаимозависимост по отношение на Съединени американски щати е нездравословно. За нас само верният курс е усилване на общата европейска защита, а не на американската военна мощност у нас.

За нас най-важната стъпка, която би трябвало да предприеме българското държавно управление в сегашния миг, е незабавна тактика за трайно заселване в България на българите от Украйна. Това е действително деяние. Това е действителна помощ. Гръмките изказвания за взаимни роти и батальони с американците и приказките за международен мир няма да спасят нито хората, нито стопанската система ни”, пишат от партията.

„ Българското общество би трябвало да спре да се дели на фили и фоби и да следва в този спор и след него национална стратегия с няколко точки:

1. Българите от Украйна, които идват у нас, не са бежанци, те идват в своята прародина. Те идват вкъщи. Правителството би трябвало да постави старания не просто като към бежанци, а старания за трайното заселване на тези хора у нас, за оземляването и акомодацията на трудовия пазар. Това е потребно и за самите тези наши сънародници, и за човешкия капитал на нашата общественост.

2. Правителството би трябвало ясно да предяви пред воюващите страни българското условие регионите, обитаеми с българи в Украйна, да се употребяват с извънвоенен статут. Това са най-вече селски региони в настоящия и евентуалнопредстоящия спектакъл на военните дейности, в които живеят стотици хиляди наши сънародници, подлагани и на принуда от страна на Киев в последните години, само че и с незнайна орис през имперските упоритости на Москва.

3. Българската позиция отсега нататък следва да се застъпва за по-силни отбранителни качества и повече суровинна самостоятелност на Европа. Няма по какъв начин Европа да продължава да е пленник на непознати ползи. Било американски, съветски, китайски или каквито и да е. Няма по какъв начин и за какво Европа, и изключително нейната източна част, да заплаща сметката за руско-американски противоборства, от които печели Китай.

4. Силната рецепта за Европа се демонстрира през днешния ден от страни като Полша и Унгария – със солидарна европейска и натовска позиция, само че с ясно отчитане на националния интерес. Такава би трябвало да е Европа, с цел да е мощна: Европа на нациите, Европа, която регистрира спецификите, а не постанова нови. Това е същинското единение в многообразието. А не заличаване на многообразието – което пък ни предлага сегашният брюкселски административен хайлайф.

5. България следва да се застъпи ясно за изрично преосмисляне на така наречен „ Зелена договорка “. Войната сподели какъв брой значимо е всеки да е в положение да задоволява енергийните, питателните и прочие потребности да на своите хора. В този смисъл въгледобивът в България би трябвало да остане витален. България следва да доразвие и нуклеарната си енергетика – при ясни гаранции да не се изпада според от външни фактори.

6. Кризата демонстрира какъв брой значимо е българите да са уверени в коректността на своите западни сътрудници. Ако тези сътрудници не престават с голословния напън против българската позиция за Северна Македония, то българското общество с право ще бъде разочаровано. За да стартират договаряния с РСМ за Европейски Съюз, всички заложени договорености и задължения на Скопие би трябвало да бъдат спазени. Войната ни сподели какво значат нерешените проблеми, „ замразените “ спорове и външните намеси.

7. България следва да води път на национално помиряване, единение и разговор, вместо на гневното делене на грантаджии и копейкаджии”
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР