България скъсва с проруското си минало - подкрепя изпращането на

...
България скъсва с проруското си минало - подкрепя изпращането на
Коментари Харесай

Блумбърг: България скъсва с проруското си минало

" България скъсва с проруското си минало - поддържа изпращането на военна помощ за Украйна ".

Това е заглавието на кореспонденция на Блумбърг, отразяваща вчерашния избор в Народното събрание, посредством който публично бе утвърдено изпращането на военна помощ на украинските бранители.

Така " бе комплициран завършек на месеците опозиция от другарски настроени към Русия партии и от президента на страната ", отбелязва Блумбърг.

В материала се напомня, че " балканската страна, която има тесни културни и стопански връзки с Русия, беше една от двете членки на НАТО и Европейския съюз, които не предоставиха оръжия на Украйна ". Другата бе Унгария.

" Военната поддръжка беше възпрепятствана от политически катаклизми, защото България евентуално ще се изправи пред своите пети общи избори за по-малко от две години. Приятелски настроената към Москва Социалистическа партия, която беше част от ръководеща коалиция и загуби властта през август, предизвести, че този ход може да въвлече България във войната на Русия в Украйна. Националистическа партия, обещаваща да изведе България от НАТО и Европейски Съюз, споделя нейната паника. "

В текста е представено изказване на Даниел Лорер, в което той твърди, че " оказвайки военна помощ на Украйна дружно с нашите сътрудници, ние ясно заявяваме, че България е заслужен съдружник, на който може да се разчита ".

" Като производител на руски картечници и муниции, сходни на тези, употребявани в Украйна, България изнася за други народи в района, в това число Румъния и Полша. Опозиционните партии упрекнаха управляващите, че продават оръжие на Украйна през трети страни, до момента в който публично дават единствено филантропична помощ ", написа Блумбърг.

Агенцията показва, че държавното управление ще разполага с един месец да предложи на Народното събрание типа съоръжение, което може да се даде, без да се понижат фрапантно отбранителните качества на страната. Разговори ще бъдат водени с други членки на НАТО за обезпечаване на по-модерно съоръжение в подмяна.

Цитирано е изявление на служебния боен министър Димитър Стоянов, който показва, че на този стадий България не може да даде тежко въоръжение, тъй като първо страната ни би трябвало да подсигури личната си защита.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР