България Скандално, но по закон, спряха тока на блок с

...
България Скандално, но по закон, спряха тока на блок с
Коментари Харесай

Скандално, но по закон, спряха тока на блок с незрящи

България Скандално, само че по закон, стопираха тока на блок с незрящи За да получават ток, незрящите би трябвало в този момент да платят на ЧЕЗ близо 38 000 лева  Николай Киров 3 февруари 2020, 11:56  Скандално, само че по закон, стопираха тока на блок с незрящи
Скандално, само че по закон, стопираха тока на блок с незрящи
 Пълен поврат, след санкциите жителите на „ Кармен ” почистиха
Пълен поврат, след санкциите жителите на „ Кармен ” почистиха
 Изземват движимости от сбирката на Васил Божков
Изземват движимости от сбирката на Васил Божков
 Плевнелиев: Дали прокуратурата ще стигне до всички
Плевнелиев: Дали прокуратурата ще стигне до всички
 Защо проверяват „ Пътен служител на реда на годината ” за пране на пари
Защо проверяват „ Пътен служител на реда на годината ” за пране на пари
 Коронавирус или грип - по какъв начин да отличим признаците
Коронавирус или грип - по какъв начин да отличим признаците
 Изолираха в болничното заведение във Варна пасажер от Китай
Изолираха в болничното заведение във Варна пасажер от Китай
 Необичайно топло през днешния ден, следва внезапно захлаждане
Необичайно топло през днешния ден, следва внезапно захлаждане

лектрическото зареждане на блок, в който живеят слепи хора, беше прекратено, след подаден сигнал за нелегално свързване, оповестява NOVA.

В продължение на 30 години блокът им се е зарежда с индустриален ток от фабрика „ Успех” към Съюза на слепите. Това обаче е нелегално, тъй като предприятието няма лиценз за продажба на електричество. Съответно е застрашено от санкция.

За да получават ток, незрящите би трябвало в този момент да платят на ЧЕЗ такса за свързване, която е непостижима за тях.

„ Аз съм изцяло сляпа. Дойдох от „ Кремиковци”. Получих абразио на ретините. Не виждам нищо, мрачевина ми е”, споделя 66-годишната Веска Велинова, която е изгубила зрението си преди 38 години след случай

Затова почнала работа във фабриката към Съюза на слепите. Настанили я чартърен в този блок, който бил общежитие към предприятието. През 1991 година всички служащи в постройката купили жилищата от Съюза на слепите и блокът станал напълно частна благосъстоятелност. Въпреки това до ден сегашен токът продължава да идва от фабриката.

„ Плащам на Политическа партия „ Успех” ток. Защото ние употребяваме техен индустриален ток”, изяснява Веска Велинова.

Незрящи алармираха за рискова маркировка

За живеещите там това в никакъв случай не е било проблем. За фабриката също. Но преди седмици до блока стига тревожна вест.

„ Получихме писма от шефа на „ Успех”, че до 31 март ще имаме ток и по-късно ни го спират” изяснява Росица Самарджиева – друга жителка на блока. „ Сега желаят 97 лв. в началото, а по-късно по 444 лв. на семейство”, добавя Росица.

„ Ще вършат трафопост и ще бъдем отделени от „ Успех”, прибавя Веска Великова.

Ток ще продължи да има единствено в случай че постройката се трансферира към мрежата на ЧЕЗ. От Съюза на слепите споделят, че няма различен излаз. Общо за целия блок сумата за свързване възлиза на към 38 000 лв..

„ Моята пенсия е 350 лв.. Като си платя разноските, пребивавам със 120 лева”, изяснява Веска.

От Съюза на слепите настояват, че са преговаряли с депутати, представители на КЕВР и на ЧЕЗ за законодателни промени, с цел да се анулира таксата за незрящи или хора в неравностойно състояние, само че без триумф.

От ЧЕЗ има писмен отговор по проблема. В него се показва, че таксите се дефинират от Комисията за енергийно и водно контролиране.

Освен този блок, към ЧЕЗ би трябвало да се причислят и двете общежития наоколо. За тях обаче таксите ще заплати Съюзът на слепите, тъй като са негова благосъстоятелност.

1500 лева гаранция за нападателя на незрящи в Несебър

Все отново, в помощ на блока, Съюзът е изискал от ЧЕЗ таксата за присъединение да се изплаща разсрочено за една година по 37 лв. месечно. Освен това сдружението ще подари 6 електромера за общите елементи, които костват общо малко над 2 600 лв.. Тази поддръжка обаче не успокоява жителите на блока.

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Николай Киров Източник: ток .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара  1 Столичани към този момент може да си заплащат налозите  1 Откриха лекуване за ковид, само че е на доста ранен стадий  1 Как БГ емигранти ще търсят работа у нас  1 Вижте какъв брой ще заплащат българите за пътищата в Сърбия --> Пaрите ни  Столичани към този момент може да си заплащат налозите Столичани към този момент може да си заплащат налозите  Откриха лекуване за ковид, само че е на доста ранен стадий Откриха лекуване за ковид, само че е на доста ранен стадий  Как БГ емигранти ще търсят работа у нас Как БГ емигранти ще търсят работа у нас  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 Не пропускай  <br> Трима българи се завърнаха от Ухан <br>
Трима българи се завърнаха от Ухан
 Заловеният кокаин е половин звук, двама в ареста Заловеният кокаин е половин звук, двама в ареста  <br> Коя е Маркъл <br>
Коя е Маркъл
 <br> <strong> Бременни и красиви </strong> на аления килим <br>
Бременни и красиви на аления килим
Последни  Остава ден до края на гласуването в ПРОМЯНАТА Остава ден до края на гласуването в ПРОМЯНАТА  <p><strong>12 дни след сватбата</strong>, Памела и&nbsp;Питърс се разделиха</p> 12 дни след сватбата, Памела и Питърс се разделиха  <p>Скандално, само че по закон, стопираха тока на блок със слепи</p> Скандално, само че по закон, стопираха тока на блок със слепи  Колко вярна е информацията за трафика в Гугъл Maps Колко вярна е информацията за трафика в Гугъл Maps  <p>Хитовият сериал <span style= Хитовият сериал „ Една жена “ - роман за...  Този дребен свят - Матин Пар Той сподели Англия, каквато никой не е виждал  <p><strong>10-те </strong>незаменими <strong>качества</strong> на родените през <strong>февруари</strong></p> 10-те незаменими качества на родените през февруари  Gong.bg чества 13 години настоящи спортни вести Gong.bg чества 13 години настоящи спортни вести  Пълен поврат, след санкциите жителите на „ Кармен ” почистиха Пълен поврат, след санкциите жителите на „ Кармен ” почистиха  „ Златната нощ “ с Ива Софиянска – Божкова и Мариян Станков – Мон Дьо по NOVA „ Златната нощ “ с Ива Софиянска – Божкова и Мариян...  <p>Учени потвърдиха, че <strong>кучетата са способни да ни измамят</strong></p> Учени потвърдиха, че кучетата са способни да ни излъгват  Централата на „ Нове холдинг “ Изземват движимости от сбирката на Васил Божков  <p><span style= "Бързи и гневни 9 " - чакането завърши  Плевнелиев: Дали прокуратурата ще стигне до всички Плевнелиев: Дали прокуратурата ще стигне до всички  Намушкаха момче с нож пред черква в Бургас Намушкаха момче с нож пред черква в Бургас  Епидемията от ковид излиза от надзор, лекари в Хонконг на митинг Епидемията от ковид излиза от надзор, лекари в...  <p><strong>Кейт </strong>прикова погледите, заложи&nbsp;на<strong>&nbsp;стара рокля</strong></p> Кейт прикова погледите, заложи на остаряла рокля  Защо проверяват „ Пътен служител на реда на годината ” за пране на пари Защо проверяват „ Пътен служител на реда на годината ” за пране на...  <p><span style= Джей Ло и Шакира превзеха сцената на Супербоул  Коронавирус или грип - по какъв начин да отличим признаците Коронавирус или грип - по какъв начин да отличим признаците Всичко от през днешния ден Виц на деня Лекарят споделя на здравната сестра в кабинета си: - Сестра, имам голяма молба към Вас. Моля Ви, престанете да пишете своите предписания за сладкиши по… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Съпругата на президента Радев: Държавната измяна дебне отвред Съпругата на президента Радев: Държавната измяна дебне отвред  Има ли заплаха левът да се обезцени Има ли заплаха левът да се обезцени  Британският Шиндлер, който избави хиляди деца от газовите камери   Учебник по история упрекна Централно разузнавателно управление на САЩ за атентатите от 11 септември Учебник по история упрекна Централно разузнавателно управление на САЩ за атентатите от 11 септември  Великият български публицист, който беше преведен на 37 езика Водещи вести  Този дребен свят - Матин Пар Той сподели Англия, каквато никой не е виждал  <p>Учени потвърдиха, че <strong>кучетата са способни да ни измамят</strong></p> Учени потвърдиха, че кучетата са способни да ни излъгват  <p><strong>Кейт </strong>прикова погледите, заложи&nbsp;на<strong>&nbsp;стара рокля</strong></p> Кейт още веднъж прикова погледите на премиите БАФТА  Колко вярна е информацията за трафика в Гугъл Maps Колко вярна е информацията за трафика в Гугъл Maps  <p><strong>10-те </strong>незаменими <strong>качества</strong> на родените през <strong>февруари</strong></p> 10-те незаменими качества на родените през февруари  Gong.bg чества 13 години настоящи спортни вести Gong.bg чества 13 години настоящи спортни вести  <p>Хитовият сериал <span style= Хитовият сериал „ Една жена “ - роман за жертва в името на децата  „ Златната нощ “ с Ива Софиянска – Божкова и Мариян Станков – Мон Дьо по NOVA „ Златната нощ “ с Ива Софиянска – Божкова и Мариян Станков – Мон Дьо по NOVA
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР