България си остава страната на старите Golf-ове, ако се съди

...
България си остава страната на старите Golf-ове, ако се съди
Коментари Харесай

България - страната на старите голфове! Ето най-продаваните ...

България си остава страната на старите Golf-ове, в случай че се съди по обичайна информация на Automedia.bg за регистрациите на използвани коли в Министерство на вътрешните работи за 2022 година.

Страната ни нееднократно е била наричана точно " страната на старите голфове " и това явно не се е трансформирало и до ден-днешен, макар големите растежи при марки като Mercedes, BMW и Audi. Golf оглавява подреждането с съвсем двойно повече регистрации от марка №2. През 2022 са били закупени даже пет бройки е-Golf и една R32. Спадът по отношение на предходната година е едвам стотина автомобила, разяснява изданието.

Под №2 застава Mercedes C-Class с 5256 автомобила.  Компактните премиум модели са може би най-бързо растящият сегмент на вторичния пазар в България. C-класата, А4 и Серия 3 общо събират съвсем 14 000 регистрации. При С-класата спадът по отношение на 2021 е към 500 коли, което е задоволително, с цел да измести тя Passat от второто място.

В топ три неизбежно влиза и Volkswagen Passat с 5172 бройки. Още един обичайно доста издирван от българите автомобил, който не губи позиции и в последно време. И тук обаче болшинството коли е на пределна възраст - най-много от поколението В5 (1997-2005 г), въпреки към този момент да има и много бройки от В6. Заради близо 800-те коли спад по отношение на 2021, Passat отстъпва второто място в класирането, което непроменяемо държеше от десетилетие насам, написа  Automedia.bg.

Но разликата сред Volkswagen и Mercedes от ден на ден понижава. От десетте най-продавани коли втора употреба у нас първите девет са немски, и цели 6 от тях са от премиум-марки (тъкмо противоположното е при новите коли, където в Топ 10 няма нито една от Германия).
     


Възрастта на импортираните у нас возила не е учудваща – близо 66% са над 10-годишни. Други 15 на 100 обаче са съвсем нови – на възраст до 6 месеца.       

 Като цяло пазарът на използвани коли в България се е свил през 2022, най-много поради порасналото търсене за тях на Запад и доста по-високите им цени. За първите 11 месеца на годината в Министерство на вътрешните работи са регистрирани 183,135 използвани коли, с над 18,000 по-малко от същия интервал на предходната година. В същото време пазарът на нови коли е пораснал с близо 7,000 бройки. Така съотношението стари-нови е към 5.9 към 1 - най-хубавото от повече от десетилетие (преди година беше 8.2 към 1).

Почти половината от пазара втора употреба се пада на немски марки, малко над една пета е за японците, и към една десета - за французите. Все отново превъзходството на Германия полека-лека отслабва: до момента в който в предишното всички японски марки, взети дружно, не можеха да стигнат продажбите на Volkswagen, в този момент съотношението се е подобрило и те са съвсем равни на VW плюс Opel.



Няма основна смяна в съотношенията сред видовете задвижване. Все още най-популярният мотор по българските пътища си остава дизеловият - близо 55% от всички коли. С бензинов мотор са към една трета, а една десета са с газови уредби за пропан-бутан. Електромобилите са скромните 0.2% от целия автопарк, само че за последните две години броят им на процедура се е утроил.
     
И две разяснения за статистиката на изданието за 2022 година Първо, статистиката ни се отнася единствено до коли с категории M1 и N1. И второ, моделите с разнообразни имена се преглеждат поотделно - другояче Peugeot 206, 207 и 208 с обединени старания биха заели 10-ото място в класирането. Изключение сме създали единствено за Mercedes ML и GLE, тъй като при тях промяната на името на процедура стана по средата на третото потомство.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР