България ще уведоми европейските си партньори за действията на властите

...
България ще уведоми европейските си партньори за действията на властите
Коментари Харесай

Реакции след посегателството над българския културен център в Скопие

България ще уведоми европейските си сътрудници за дейностите на управляващите в Република Северна Македония към похищението над българския културно-информационен център и възбраната на имената на клубовете " Иван Михайлов " в Битоля и " Цар Борис Трети " в Охрид. Това стана ясно от думите на вицепрезидента Илияна Йотова. В Скопие, където се състоя първият Съвет за стабилизиране и асоцииране ЕС-РСМ, висшият представител на Съюза Жозеп Борел подсети, че Северна Македония би трябвало да впише българите в Конституцията си по пътя към евроинтеграцията.

Няма нито един знак, че държавното управление в Република Северна Македония желае да спре " невъобразимия " език на омразата към всичко българско, съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова.

" Приемането на " френското предложение " от страна на РСМ беше последната положителна стъпка в процеса на присъединение, на договаряния на РСМ към Европейски Съюз. Оттам нататък всички дейности за мен са връщане обратно. Историческата комисия, взаимната, не работи. Нито има смяна в учебниците, за която българската страна настояваше, нито за останалите искания на България, които са написани черно на бяло и в взаимния Протокол ", съобщи Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България.

Йотова не вижда, също по този начин, никакъв сигнал, че скоро българите ще бъдат записани в Конституцията на югозападната ни съседка.

" Нещо повече - имам чувството, че се прави целенасочена акция, с цел да се предотврати записването на нашата общественост в главния закон на РСМ, което е категорично записано изискване, с цел да може да се състои първата междуправителствена конференция и да стартират същинските договаряния ", съобщи още Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България.

Атмосферата на безотговорност, която царува в Република Северна Македония във връзка с закононарушенията против българи и български институции, подтиква нови похищения, разяснява служебният външен министър.

" Това е възходяща, това е ескалираща наклонност на проблеми, на офанзиви против български институции към този момент. Задминаха се към този момент обстановките, при които бяха атакувани български клубове, български организации там, а пък в този момент към този момент и българската страна става обект от през вчерашния ден на сходни офанзиви ", съобщи Николай Милков, длъжностен министър на външните работи.

Забраната българските частни клубове в Охрид и Битоля да носят имената " Цар Борис Трети " и " Иван Михайлов " управляващите у нас дефинираха като тенденциозна.

От външно подсетиха, че неразрешената в РСМ българска организация " Радко ", което е псевдоним на Иван Михайлов, е осъдила Северна Македония в Европейски съд по правата на човека. Съдът е приел, че " името на съдружие не може да бъде одобрявано единствено по себе си като риск и опасност за публичния ред ". Йотова съобщи, че България ще уведоми европейските ни сътрудници за протичащото се с нашите клубове.

В Скопие висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел не разяснява проблема, само че съобщи, че РСМ би трябвало да впише българите в Конституцията си. Северна Македония пое този ангажимент с двустранния протокол с България, подписан през юли предходната година. Това е изискване, с цел да стартира страната същинските договаряния с Европейски Съюз.

" Северна Македония пое ангажимент, че ще промени Конституцията си, в която да включи жителите, живеещи в рамките на страната и са част от други националности като българите. Така вие няма да застрашите своята еднаквост, тя ще бъде изцяло непокътната по пътя към Европейски Съюз. Пътят към Европейски Съюз продължава през осъществяване на уговорките, които Северна Македония към този момент пое ", съобщи Жозеп Борел, висш представител на Европейски Съюз по външната политика и политиката на сигурност и защита.

" Ова е развой за целата страна. Обвръзка на сите политички партии и на сите пратеници во Собранието е да се носат одлуки со кои што се обезебедува стратешка цел на страната, а то е участие во ЕУ ", съобщи Димитър Ковачевски, министър-председател на Република Северна Македония.

Еврокомисарят по разширението Вархеи съобщи, че РСМ би трябвало да форсира, а да не забавя промените към Европейски Съюз, а министър председателят Ковачевски - че събирането на болшинство от две-трети в Събранието за смяна в главния закон би трябвало да е приоритет на целия политически хайлайф на страната.

Вижте повече в директното включване на Александър Марков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР