България ще участва с четири лодки на Световната купа по

...
България ще участва с четири лодки на Световната купа по
Коментари Харесай

Четири български лодки на Световната купа по гребане в Пловдив

България ще взе участие с четири лодки на Световната купа по гребане, която ще се организира в Пловдив от 10 до 12 май.

В стартовете ще ни съставляват Кристиан Василев и европейската шампионка за дами до 23 години Десислава Георгиева на скиф, както и двойките скул Станимир Халаджов/Рангел Кацарски и Николай Георгиев/Георги Чавдарски.

От надпреварата поради травма обаче отпада европейският първенец и бронзов медалист от Световно състезание за младежи Борис Йотов, който през предходната година взе участие на шампионата на планетата в Пловдив в двойка скул с Кристиан Василев.

"Изминаха 3-4 много тежки години на промяна на поколенията в нашия спорт. През това време стремежът ни бе по-голям брой състезатели да навлязат при мъжете и дамите. Резултатите са положителни – имаме огромна група юноши и девойки, които навлязоха в младежката възрастова група. Имаме балкански първенци, имаме бронзови медали от международни шампионати. Стратегията ни е тази мощна група да е подготвена за присъединяване в олимпийски игри. В момента разчитаме най-вече на Кристан Василев и Десислава Георгиева и имаме вяра, че през тази година можем да имаме най-малко една олимпийска квота”, съобщи президентът на Българската федерация по гребане Свилен Нейков.

Той благодари на Министерството на младежта и спорта за поддръжката към неговия спорт и означи, че през тази година федерацията получава и 20 000 лева за развиване на гребане за хора с увреждания.

"С задоволство мога да кажа, че с Министерството на спорта и с министър Кралев приказваме на един и същи език и получаваме солидна поддръжка. Вече имаме и „ острие” в гребането за параспортисти. Това е Илиян Младенов, който се готви услено за огромни надпревари ", сподели Нейков.

До момента за Световната купа са упълномощени 650 гребци, като най-голяма е китайската група, която наброява 100 индивида и идва в Пловдив на 22 април. Очакват се още поръчките на Русия и няколко по-малки федерации, заяви ръководителят на организационния комитет Иван Попов. Общо в Пловдив ще дойдат към 1200 чужденци - треньори, медицински личен състав и ръководители на делегации.

"От 2011 година сме провели 10 огромни шампионати по гребане и кану-каяк. Община Пловдив има нужния опит, с цел да организира съревнование на най-високо равнище. Методично влагаме през годините в канала и оборудванията към него. Убедени сме в успеваемостта на вложенията. По данни на Световната здравна организация всеки лев инвестиция носи възвращаемост от 7 лв.. Става дума освен за огромния спорт и локалната стопанска система, а за всеобщия спорт и сложен обществен и здравен ефект”, каза-заместник кметът на Пловдив Георги Титюков. Той предвижда, че до 2 години ще бъде подготвен и вторият гребен канал, като част от екопарк “Марица”.

Целта е Пловдив още веднъж да стане хазаин на супер надпревари по гребане. Дотогава градът ще кандидатства за 3 по-малки шампионати: 2021 година - Световно състезание за юноши и девойки, 2022 година – Световно състезание за младежи до 23 години и 2023 година кръг от Световната купа.

"Реално първото суперсъстезание, което можем да спечелим е 2024 година, само че още няма избрана дата за кандидатстване за него. На 15 май ще внесем документите за кандидатстване на трите по-малки шампионати,” разясни Иван Попов.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР