България ще създаде изцяло наша батальона група, която ще е

...
България ще създаде изцяло наша батальона група, която ще е
Коментари Харесай

Напрежението в Украйна: Подготвяме български батальон

България ще сътвори напълно наша батальона група, която ще е под българско командване във връзка със създалото се напрежение сред Русия и НАТО поради обстановката в Украйна.

Това стана ясно след съвещанието на Министерски съвет, на което бе разисквана тактиката на нашата страна.

" Заедно с дипломатическите си старания, взехме решение България да направи стъпка за подобряването на личния си защитителен капацитет в посока подготовка на батальонна бойна група под българско командване с потребление на националната командна верига ", съобщминистърът на защитата Стефан Янев. " Това ще бъде нашата позиция в границите на обсъжданите ограничения в НАТО в търсенето на проява на възпиращ капацитет ", добави той.

Премиерът Кирил Петков посочи, че България ще работи за деескалация на напрежението. " Нашата отбранителна тактика ще бъде построена на база на българската войска, тя ще бъде водеща - български войски, българско командване и българско водачество ", разяснява Петков. Той акцентира, че през годините армията ни е останала недофинансирана и дефицитите остро си личат в моменти като настоящия. " В бъдеще ще се фокусираме тъкмо по тези дефицити. Не просто да се купува техника, която е несистемно определена. Ще създадем по този начин, че българската войска да застане на своето място. България не би трябвало да е единствено потребител на сигурност, а градивен сътрудник в НАТО ", уточни министър председателят.

Темата ще бъде разисквана и в Народното събрание. В рамките на изключителното съвещание ще бъде изслушан министър председателят, министрите на защитата, на  външните работи и ръководители на държавни организации.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР