България ще продължи да подкрепя действията на международната общност за

...
България ще продължи да подкрепя действията на международната общност за
Коментари Харесай

Радев пред Тачи: Да убедим ЕС, че Балканите могат да са сигурно място


България ще продължи да поддържа дейностите на интернационалната общественост за одобряването на Косово като постоянна и демократична страна в Югоизточна Европа, съобщи президентът Румен Радев на среща с сътрудника си от Република Косово Хашим Тачи. Българският държавен глава акцентира, че страната ни ще продължи да работи за европейската вероятност на всички свои съседи от района на Западните Балкани.

" Трябва да убедим Европейски Съюз, че Балканите могат да бъдат сигурен и проспериращ район ", акцентира Радев. През пролетта на 2018 година в границите на Българското председателство на Европейски Съюз ще бъде извършена среща на върха ЕС-Западни Балкани, на която страните от района да показват своите позиции по дебата за бъдещето на Европа, а през октомври т.г. София ще бъде хазаин на среща на министрите на правораздаването и вътрешните работи от Европейски Съюз и Западните Балкани.

Президентът Радев беше безапелационен, че задължението на Европейски Съюз към европейската вероятност на страните от нашия район би трябвало да продължи, а кандидатстващите за европейско участие страни би трябвало да получат поддръжка за осъществяването на критериите за участие. " България е подготвена да показа своя опит в този развой и работи за развиването на връзки на добросъседство сред всички страни на Балканите ", добави Радев.

" Диалогът със Сърбия няма опция и Косово ще продължи да поставя всички старания за построяването на добросъседски връзки сред двете страни ", съобщи от своя страна Хашим Тачи. Той благодари за оказваната от България поддръжка на Косово в границите на интернационалните задачи и изключително на EULEX. Тачи акцентира, че присъединението на Косово към Европейски Съюз и НАТО е водещ външнополитически приоритет за страната.

По време на срещата бяха разисквани вероятностите за развиване на районната инфраструктура в Югоизточна Европа, увеличението на икономическия продан сред България и Косово, съдействието в региона на образованието и културата.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР