България ще приключи 2021 г. с 3.7% ръст на БВП,

...
България ще приключи 2021 г. с 3.7% ръст на БВП,
Коментари Харесай

БНБ очаква много по-нисък растеж и по-висока инфлация от правителството

България ще завърши 2021 година с 3.7% растеж на Брутният вътрешен продукт, а през 2022 година той ще се забави леко до 3.6%. Инфлацията пък в идващите месеци ще се форсира още и ще надвиши 10%, като във втората на половина на годината ще се поуспокои, само че въпреки всичко в края й ще е на равнища към или даже над сегашните - 7.5%.

Това планува Българска национална банка в обновената си. Нейните упования доста се утежняват по отношение на предходната й прогноза от септември, само че и се разминават фрапантно с числата, които финансовото министерства е заложило като макрорамка за показания преди десетина дни проектобюджет. В него плановете са при 4.8% растеж на Брутният вътрешен продукт и 5.6% средногодишна инфлация.
С изменени настройки
Ревизията в макроочакванията на Българска народна банка единствено за няколко месеца е в действителност внушителна, изключително във връзка с инфлацията, където прогнозата за 2022 година се повишава с цели 6 процентни пункта нагоре. За това, естествено, въздействие имат и развитията в края на предходната година, само че също и промени в методологията на централната банка, за които подуправителят на Българска народна банка Калин Христов загатна още при започване на декември в за " Капитал ".
Подуправителят на Българска народна банка Калин Христов предизвести, че прогнозата за инфлация щ Фотограф: Надежда Чипева
Промените се отнасят най-много към допусканията за цените на главните първични материали на интернационалните пазари. " В съпоставяне с предходните прогнози е уголемен обсегът на обсъжданите енергийни първични материали, като са включени цените на природния газ и електрическата сила за тяхното експлицитно отразяване в макроикономическия модел на Българска народна банка ", изясняват от централната банка. Освен това към този момент Българска народна банка не стъпва на настоящата макроикономическа прогноза на ЕЦБ за цените на неенергийните първични материали, а на данни за фючърсни контракти на интернационалните пазари.
Реклама
Интересно е, че съгласно Българска народна банка в действителност в края на 2022 година цените на енергийните артикули ще отчетат спад от 6.6%, а инфлацията ще се подклажда най-много от питателните цени, които ще се повишат с 14.1%. " Очакваме цените на петролните артикули и природния газ в евро да продължат да се повишават на годишна база до края на третото тримесечие на 2022 година, което да бъде последвано от понижението им на годишна база до края на 2023 година Прогнозата включва допускане за продължаващо повишаване на годишна база на цената на електрическата енергия в евро до края на 2022 година и понижението ѝ на годишна база през идната година ", предвиждат анализаторите на банката.
Спънки за растежа
Според Българска народна банка финалните данни за 2021 година ще покажат 3.7% растеж на Брутният вътрешен продукт, който е движен на практика напълно от частното ползване, което се повишава със 7.5%. За него способстват растежът на приходите и другите фискални прехвърляния в поддръжка на семействата. Отделно позитивен принос би трябвало да даде и държавното ползване, което се чака да означи 4.1% напредък след нарасналите разноски за опазване на здравето и за заплати в обществения бранш. Всички останали съставни елементи в прогнозата на Българска народна банка имат негативен принос.

През 2022 година централната банка чака двата съществени мотора от миналата година да отслабнат, въпреки категорично да се акцентира, че прогнозата е правена по данни до 13 януари и без направена бюджетна рамка, тъй че стъпва на допускания. Според Българска народна банка ускоряващата се инфлация ще има отрицателен резултат върху разполагаемия приход на семействата и като цяло върху потребителските им настройки, само че той ще бъде обезщетен от покачващи се приходи. За сметка на това прогнозата е за 8.9% растеж на вложенията, което обаче се отдава главно на асимилиране на средства по Националния проект за възобновяване и резистентност. Дали това ще се осъществя към момента е под въпрос, защото той още не е утвърден от Брюксел и стартирането на плановете по него също ще изисква време. Затова и по-съществено ускорение на растежа с 4.5% е заложено чак за 2023 година, когато вложенията и по проекта, и отвън него би трябвало да наберат скорост, а потреблението към този момент да не е потиснато от инфлацията.
Широкообхватна инфлация
Според Българска народна банка за растежа на цените въздействат както външни, по този начин и вътрешни фактори. Към декември 2021 година то малко изостава от планувания тренд от Българска народна банка, в чиято прогноза е заложено 7.7%, до момента в който регистрираното от Национален статистически институт покачване на хармонизирания показател на потребителските цени беше 6.6%, което от централната банка изясняват с по-ниско повишаване на цените на храни и услуги, по отношение на употребяваните от тях планове, основани на данните за търговията на едро от Държавната комисия по стоковите тържища и борсите.
Реклама
Все отново прогнозата на Българска народна банка е растежът да продължи поради скъпата електрическа енергия и природния газ като се регистрират и оповестените от държавното управление ограничения за компенсиране на компаниите през първото тримесечие. Евентуалното им продължение би могло да свие инфлацията под прогнозата, само че пък растящите цени на храните и заплатите ще я подклаждат. Базовият сюжет на Българска народна банка планува инфлацията, измерена по ХИПЦ, да надвиши 10% през идващите месеци, а по националния Идеологически подривни центрове да е даже и по-висока. Чак в края на годината може да се чака стесняване, само че даже и тогава (7.5%), а и през 2023 година (3.4%) тя ще остане над одобряваното за здравословно целево равнище от ЕЦБ - 2%.

Леко нагоре се ревизират и упованията на Българска народна банка за кредитирането на банките. Прогнозата е при компаниите то леко да се форсира до 5.2%, до момента в който при семействата леко да се свие до 9.8%, а наклонността да продължи и през 2023 година Според данните от паричната статистика към декември 2021 година двата индикатора порастват надлежно с 4.6 и 13.4%.
Може и да е по-зле
Според Българска народна банка рисковете обрисуваният от нея сюжет да не се сбъдне са по-скоро в посока на по-нисък напредък и по-висока инфлация. За да не се доближи упования Брутният вътрешен продукт фактор може да е отлагането на капиталови планове - както такива финансирани с национални средства, по този начин и упоменатото закъснение на средствата по Плана за възобновяване и развиване. Като опасности са обрисувани още по-висока инфлация и изненади към развиването на коронавирус, въпреки резултатите от него да са все по-ограничени.

За самата инфлация пък разумно като главен риск е изтъкнато по-силно повишаване на цените на суровините на интернационалните пазари, а също и на контролираните цени на ток, ВиК услуги и топлоенергия от българския регулатор.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Политика 3 Енергетика 1 Политика 2 Данъци и обезпечаване 3 Свят 1 Политика 2 Политика 3 Данъци и обезпечаване Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Николай Стоянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР