България ще поиска извънреден ковергентен доклад от Европейската комисия през

...
България ще поиска извънреден ковергентен доклад от Европейската комисия през
Коментари Харесай

България ще иска извънреден доклад от Брюксел заради еврозоната

България ще изиска ексклузивен ковергентен отчет от Европейската комисия през септември, с цел да покаже, че е изпълнила изискванията за влизане в еврозоната. Това разгласи пред публицисти финансовият министър Асен Василев. По думите му, задачата е страната ни да одобри европейската валута още от януари идната година.

" Смятам, че ще извършил критериите във връзка с инфлацията още през юни ", разяснява министърът. По думите му е нелогично да се приказва за отсрочване на влизането в еврозоната за средата на идната година, тъй като сходно нещо не е правено до момента.

Страната към този момент е почнала диалози с Брюксел за възможен ексклузивен конвергентен отчет в случай че не успеем да отговорим на изискванията до лятото. Тази година Европейската комисия ще показа със забавяне отчета поради европейските избори и вместо през май, той се чака да излезе през юни.

За да стане част от еврозоната България би трябвало да е изпълнила пет съществени критерия. Инфлацията да не е по-голяма с 1,5 процентни пункта от трите страни с най-хубав индикатор. Дефицитът в бюджета да е до 3% от Брутният вътрешен продукт, а дългът до 60 на 100. Валутата би трябвало да е постоянна по отношение на еврото през последните две години, да няма и съществени отклонения при дълготрайния лихвен %. Към момента всички условия като се изключи инфлацията са изпълнени.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР