България ще отзове своя посланик в Беларус за консултации, съобщи

...
България ще отзове своя посланик в Беларус за консултации, съобщи
Коментари Харесай

България отзовава посланика си от Беларус. Захариева се срещна със Светлана Тихановская

България ще отзове своя дипломат в Беларус за съвещания, заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева, която взе участие в срещата GLOBSEC в Братислава.

По време на конференцията министър Захариева се срещна със Светлана Тихановская, която е един от водачите на опозицията в Беларус, където не престават митингите против властническото ръководство на Александър Лукашенко, заяви БГНЕС.

" Днес посланикът ни в Минск Георги Василев връчи нота на Министерство на външните работи на Беларус с решението на българското Министерство на външните работи да го отзове за съвещания. Това е знак на взаимност с нашите сътрудници Полша и Литва, откакто Беларус изиска от тях да понижат състава на задачите на двете страни и те отзоваха посланиците си. Подобни решения взеха и други страни от Европейски Съюз “, сподели министър Захариева.

Тя прикани още един път управляващите в Минск за неотложно и абсолютно освобождение на всички политически пандизчии и всички арестувани по време на мирните митинги, за бързо и дейно следствие на случите на полицейско принуждение и за започването на действителен народен разговор с опозицията, с последна цел организирането на нови, свободни и почтени избори, в сходство с демократичните условия на белоруския народ.

" Държавите от Европейски Съюз би трябвало недвусмислено да поддържат беларуския народ и да покажат взаимност с него. Ще не преставам да бъда тясно ангажирана със събитията в Беларус и да проследявам по какъв начин се развива обстановката там “, сподели министър Захариева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР