България ще очаква от властите в Северна Македония нулева толерантност

...
България ще очаква от властите в Северна Македония нулева толерантност
Коментари Харесай

Кирил Петков очаква от Скопие нулева толерантност към дискриминацията спрямо българи

България ще чака от управляващите в Северна Македония „ нулева приемливост към дискриминирането “ по отношение на популацията с българско съзнание и това да бъде записано в конституцията на балканската страна.

Това съобщи министър-председателят Кирил Петков пред в неделя. След два дни той ще бъде на, в границите на което ще разиска с локалното държавно управление изискванията за повдигането на българското несъгласие, наложено над старта на договарянията на Северна Македония за влизането ѝ в Европейския съюз (ЕС).

„ Това не се случва с извиване на ръце, не се случва със мощ, а с градивен диалог, ясно схващане кои са нещата, от които всички може да спечелим и с взаимни отстъпки, които са възможни от двете страни “, сподели министър председателят.

На въпрос дали е водил диалози с представители на американското посолство за възможното признание на македонско малцинство в България, Петков изрично отхвърли. По думите му „ по тази тематика има стопроцентова неотстъпчивост и схващане, че тя дори не може да се дискутира “.

Той напомни, че по време на съвещанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев в понеделник представителите на българските управляващи са се обединили за евроинтеграцията на Скопие.

„ Друго, по което се обединихме е, че добросъседството и влизането на Република Северна Македония в Европейския съюз, когато съществуващата позиция на България е съобразена, е най-хубавото нещо за България “, добави Петков.
Реформа на антикорупционната комисия
По отношение на законодателната стратегия на новата ръководеща коалиция министър председателят заявява, че следащата стъпка е промяната на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ), чийто ръководител Сотир Цацаров към този момент удостовери, че ще подаде оставка.

, в съдружното съглашение сред „ Продължаваме промяната “, Българска социалистическа партия, „ ИТН “ и „ Демократична България “ беше записано, че КПКОНПИ ще бъде разграничена на две и ще придобие разследащи функционалности.

Управляващите неведнъж обявиха, че нямат доверие на досегашния ѝ ръководител и някогашен основен прокурор Цацаров, за който в петък стана ясно, че има намерение да подаде оставка. След като това негово желание беше доказано публично от комисията, самият Петков разгласи, че достъпът до класифицирана информация на Цацаров е бил лишен, тъй като.

От своя страна ръководителят на КПКОНПИ съобщи в своя позиция, че това не е дава отговор на истината, а ДАНС е лишила секретния му достъп под напън от ръководещите, ползвайки за предлог присъединяване му в скандалния случай,.

„ Мен ме изненада, че в петък сутринта ДАНС е трябвало да уведомят господин Цацаров в 9.00 ч., а той в четвъртък си подава оставката, без да споделя какви са аргументите. Беше много огромно съвпадане. Отнякъде този човек може би е имал информация. Откъде не мога да кажа и не желая да злоупотребявам “, разяснява министър-председателят.

По мотив цените на електрическата енергия Петков предвижда, че те няма да се повишат фрапантно, откакто изтече срокът на наложения от Народното събрание мораториум. Премиерът добави, че като самостоятелен орган Комисията за енергийно и водно контролиране би трябвало да бъде „ същински регулатор и да влиза в елементи от кое място идва несъмнено ценово предложение и какви са същинските разноски “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР