България ще бъде домакин на 25-ия юбилеен Конгрес на Балканския

...
България ще бъде домакин на 25-ия юбилеен Конгрес на Балканския
Коментари Харесай

ВМА събира над 200 делегати от Балканите на военномедицински форум

България ще бъде хазаин на 25-ия юбилеен Конгрес на Балканския военномедицински комитет (БВМК). Форумът ще се организира в интервала от 28-31 май 2023 година, след четиригодишна пауза поради пандемичната конюнктура.

Почетен президент на юбилейния конгрес ще бъде началникът на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н.

БВМК е първият мост на българските военни медици към евроатлантическите структури, основан преди 28 години по самодейност на България, Гърция, Румъния и Турция. По-късно се причисляват Албания и Сърбия, разяснява полк. доцент Димо Димов - заместник-началник на ВМА и сегашен президент на БВМК. Провеждането на годишни конгреси датира от 1995 г, като всяка страна поредно е хазаин и излъчва президент на конгреса, оповестяват от ВМА.

Основните тематики на 25-ия конгрес са свързани с научните достижения в региона на контузия мениджмънт, военна медицина, медицина на бедствените обстановки, незабавна медицина, хирургия, ортопедия, инфекциозни заболявания, вътрешни заболявания, психиатрия, логика на психиката и здравни грижи, фундаментална просвета, клинични проучвания, обучение. Сред акцентите на полемиките ще бъде и ефикасното взаимоотношение сред военното и цивилното опазване на здравето при спешни обстановки.

Във форума ще вземат участие над 200 делегати от шестте страни-членки на комитета: Албания, България, Гърция, Румъния, Сърбия и Турция.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР