България ще арестува руския президент Владимир Путин, ако по някаква

...
България ще арестува руския президент Владимир Путин, ако по някаква
Коментари Харесай

Гешев обяви, че Путин ще бъде арестуван, ако дойде в България

България ще арестува съветския президент Владимир Путин, в случай че по някаква причина той се окаже у нас, разгласи основният прокурор Иван Гешев в изявление за сайта Faktor.bg.

" България, както и всички страни, които са страни по уредбата на Международния углавен съд, има директно обвързване да задържи Владимир Путин, в случай че той бъде открит на нейната територия, и да го съобщи на Международния углавен съд. Така че по този въпрос е изрично ясно каква следва да бъде българската реакция ", споделя Гешев.

На 17 март МНС в Хага издаде заповед за ареста на Путин, който е считан за виновен за военни закононарушения, осъществени в хода на нашествието на Русия в Украйна. Заповедта задължава страните, до които той пътува, да го арестуват, в случай че те са страни по статута на съда.

От думите на Гешев се схваща, че през днешния ден е посетил украинските градове Буча и Бородянка.

" Трябва да видиш сринатите жилищни блокове и убитите цивилни жители, с цел да осъзнаем, че не можем да допуснем да продължи връщането към най мрачните времена от човешката история ", акцентира обвинител №1.

И още веднъж споделя, че " кръгове, които са проводници на зловредното съветско въздействие у нас, нападат всекидневно държавното обвиняване и в частност мен по аргументи отвън правото ". 

За визитата на Гешев в Украйна се разбра през вчерашния ден. Днес държавното обвиняване разгласи, че в Киев той и украинският му сътрудник Андрий Костин са подписали меморандум за съгласие и съдействие. Според известието на прокуратурата двете страни са се споразумели " за интензивно съдействие при следствие на закононарушения, свързани с съветската експанзия в Украйна, по-специално закононарушения против човечеството, военни закононарушения, закононарушения от експанзия и геноцид ".

" Иван Гешев и Андрий Костин разискаха и основаването на взаимни екипи за следствие на военни закононарушения. Главният прокурор на Украйна съобщи, че от началото на войната са регистрирани над 80 хиляди случая на военни закононарушения, експанзия и геноцид против украинския народ, като над 10 хиляди са против цивилни, дами и деца. Повдигнати са обвинявания против 152-ма души и 32-ма са наказани ", оповестяват още от прокуратурата.

Освен това Гешев срещнал сътрудника си с дейната роля на българската прокуратура по противопоставяне на съветските военни и разследващи служби в България и на Балканите. Според него взривоопасната среда в района прави страните още по-уязвими и податливи на зловредно съветско въздействие, допълват от държавното обвиняване.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР