България се намира в начална фаза на плавен подем на

...
България се намира в начална фаза на плавен подем на
Коментари Харесай

НОЩ: В начална фаза сме на плавен подем на заболеваемостта


България се намира в начална фаза на равномерен напредък на заболеваемостта, усилват се и пациентите с COVID-19 в лечебните заведения. В същото време се форсира процесът на имунизация, продължава и изплащането на обезпечените от държавното управление 1000 лв. за всички медицински екипи на първа линия в борбата с новия вирус. Това регистрираха от НОЩ на съвещание при премиера Бойко Борисов.

Министърът на стопанската система Лъчезар Борисов пък изясни, че не престават разплащанията към затворените браншове, както и осъществяването на всички антикризисни ограничения.

Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски рапортува, че за последната седмица нарастването на болните с новия вирус в лечебните заведения е с 10%, а покачването на заболеваемостта на 14-дневна база е с към 40 на 100. Най-ниската стойност на новите случаи бе 80 на 100 000, а сега е 128 на всеки 100 хиляди.

Главният здравен държавен контрольор и член на НОЩ доцент Ангел Кунчев означи, че задачата е с прилаганите противоепидемични ограничения следеният растеж на заболеваемостта да не е прекомерно бърз и сериозен. „ Най-голямата неточност в тази обстановка ще бъде да се подадем на страст и да вземем неправилни решения. Имаме сили да се оправим, уголемява се фронтът на имунизацията. Колкото повече имунизирани има, толкоз повече понижаваме полето на деяние на вируса, тъй че рано или късно нещата ще тръгнат оптимистично “, безапелационен бе доцент Кунчев.

Здравният министър Костадин Ангелов подсети, че от през днешния ден стартира усилена имунизация на всички, които попадат във втората и третата фаза на имунизацията. Ангелов опроверга появили се погрешни изказвания по отношение на прекъсване на заплащането от 1000 лв. на работещите на първа линия медици в системата на опазването на здравето и отвън нея. Здравният министър акцентира, че средствата са обезпечени, продължава изплащането им и държавното управление ще поддържа всеки един доктор в борбата с COVID-19.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев осведоми, че сега у нас няма потвърдени случаи на грип А и на грип Б, защото противоепидемичните ограничения дават резултат и главно се популяризира COVID-19. Засега в България няма потвърдени случаи и на новите разновидности на ковид - латиноамериканския и южноафриканския.

Изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов акцентира, че доста се усилва доставката на ваксини като единствено през първата седмица на март чакаме над 160 000 дози. Кирилов осведоми, че Европейска организация по медикаментите прави прелиминарен обзор на имунизацията на „ Новавакс “ и се чака през идващите седмици Европейската комисия да подписа контракт за доставка с производителя й като това ще е седмата ваксина в портфолиото на Европейски Съюз и първата антигенна. По отношение на съветската ваксина „ Спутник “ шефът на ИАЛ съобщи, че Европейската организация по медикаменти към момента прави научни съвещания, защото няма задоволително данни за нея.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР