България със сигурност отива на предсрочни парламентарни избори, след като

...
България със сигурност отива на предсрочни парламентарни избори, след като
Коментари Харесай

Търси се служебен премиер, някой ще изпие горчивата чаша

България сигурно отива на предварителни парламентарни избори, откакто и третият мандат бе върнат на президента Румен Радев.

Междувременно се породи нов спор в Народното събрание - какъв да е и кой да не е длъжностен министър председател.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков припомни в собствен пост дейностите на сътрудниците си от ПП-ДБ при разискването на измененията на Конституцията:

" Когато изменяхме Конституцията ние от ГЕРБ-СДС имахме едно само предложение и то беше: въвеждане на правилото за непрекъсваемост на законодателната власт, т.е., Народното събрание да не се разпуска, а мандатът му да трае " от клетва до клетва ".

По този метод едно служебно държавно управление, назначавано еднолично от президента, щеше да бъде сложено под парламентарен надзор, без да се засягат конституционните пълномощия на президента. Само толкоз! 

Колегите от ПП/ДБ, обаче, упорстваха да се отиде по-далече и да се отнеме въобще правото на президента да назначава самичък кабинет. Да вържат ръцете на президента Румен Радев за тях беше безусловно изискване за цялата конституционна промяна.

Ако Конституционният съд реши да разгласи този новаторски модел за назначение на служебно държавно управление за противоконституционен, институционалната система на страната ще си отдъхне. На тези избори, обаче, ще е по този начин. И на някой ще му се наложи да изпие горчивата чаша, която самичък забърка ", счита Радомир Чолаков.

Днес водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи, че единственото, на което държи и няма да го разреши е длъжностен министър председател да е Росен Желязков.

" Единственото, за което желая да помоля Румен Радев е да не показва Росен Желязков или Димитър Главчев за длъжностен министър председател. Когато ГЕРБ ръководи, ръководи с водачество и с цялата си мощност в името на хората.

Относно провеждането на избори, аз не мога да давам препоръки на никого! Изборите изискват сериозна подготовка. ЦИК са тези, които би трябвало да вземат най-правилното решение. На последните избори имаше големи проблеми с машините. ГЕРБ желае едно - почтени избори! ", съобщи Борисов.

Гледайки другите разновидности за министър председатели, нещото, което ни тормози и това в действителност, което би трябвало да променим е, че на тези институции не би трябвало да има ярки политически лица ", разяснява съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков. Той прикани президента да форсира допустимо най-вече процедурата по назначение на длъжностен кабинет, тъй че предварителните парламентарни избори да съвпаднат с европейските. Това ще спести на бюджета 100 млн. лева

Ясно е, че съгласно последните конституционни промени, президентът Румен Радев ще може да избира длъжностен министър председател всред ръководителя на Народното събрание, ръководителя на Сметната палата или заместниците му, шефа и подуправителите на Българска народна банка, омбудсмана или заместниците му. Вчера обаче след подадената оставка от заместник-омбудсмана Елена Чернева-Маркова се появиха терзания, че държавното управление още веднъж ще бъде политически оцветено.

По-късно постът отхвърли и управителят на централната банка Димитър Радев.

" Няма да бъде далновидно Българска народна банка да се въвлече в политическия развой. Tова ще хвърли политическа сянка върху институцията и то за дълъг интервал от време, каза  Радев след срещата си с президента във връзка опцията да заеме поста длъжностен министър председател.

Възможно е ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още веднъж да водят диалози след предварителните избори, само че методът би трябвало да е доста по-балансиран и партньорски. Това съобщи през днешния ден заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Той не счита, че следва парламентарен апокалипсис и изясни, че изборът на Росен Желязков за длъжностен министър председател би породил подозрения в честността на изборите и непрекъснати мнения, че ГЕРБ владее служебното държавно управление.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР