България продължава да предприема мерки и да работи активно за

...
България продължава да предприема мерки и да работи активно за
Коментари Харесай

Министър Радев: Спокойно! Работим активно за доставките на гориво за АЕЦ „Козлодуй“

България продължава да подхваща ограничения и да работи интензивно за реализиране на действителна диверсификация на доставките на нуклеарно гориво за атомната ни централа. Това съобщи министър Румен Радев в границите на среща през днешния ден в Министерството на енергетиката със заместник-генералния шеф на Генерална дирекция „ Енергетика “ в Европейската комисия Масимо Гариба, оповестиха от Министерството на енергетиката. В диалога участваха също заместник-министрите Николай Николов и Красимир Ненов, заместник-началникът на отдел „ Ядрена сила, нуклеарни боклуци и извеждане от употреба “ на Европейска комисия Джанфранко Брунети, Мишел Сонк, чиновник по политиките – бранш „ Извеждане от употреба “ на Европейска комисия и специалисти от българското ведомство.
Като главен приоритет за страната ни при реализирането на диверсификацията на доставките на нуклеарно гориво, министър Радев открои спазването в най-висока степен на нуклеарната сигурност и гарантирането сигурността на енергийните доставки.
В началото на август Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) подписа контракти с френския Институт за нуклеарна сигурност и радиационна отбрана (IRSN) и с чешко-украински консорциум за даване на външна експертиза на определени доклади от разбора на сигурността за лицензиране на ново нуклеарно гориво RWFA, създадено от „ Уестингхаус “ (Westinghouse), за блок 5 на АЕЦ „ Козлодуй “, написа Българска телеграфна агенция.
Резултатите от експертизите ще се употребяват от АЯР за нуклеарно контролиране в процеса на взимане на регулаторно решение за лицензиране на новия вид нуклеарно гориво за блок 5 на АЕЦ „ Козлодуй “. Преди това – на 2 август, АЯР приключи прегледа за официална прецизност на подаденото от АЕЦ „ Козлодуй “ заявление за издаване на позволение за осъществяване на поетапен преход на блок 5 на нуклеарната електроцентрала към употреба с нов вид нуклеарно гориво RWFA, създадено от „ Уестингхаус “. При направения обзор бе открито, че АЕЦ „ Козлодуй “ не е показала два документа – план на изменение на глава 15 „ Анализ на повредите “ от Отчета за разбор на сигурността и план на изменение на административна директива „ Изготвяне на доклади с неутронно-физични характерности на реактор „ ВВЕР-1000 “.
Сред тематиките на днешния диалог сред министър Радев и Масимо Гариба бяха също настоящата конюнктура в българската енергийна система и създадените от България териториални проекти за обективен преход, допълват от енергийното ведомство. По думите на министъра на енергетиката съществена цел е обезпечаването на сигурността на електроенергийната система и електроенергийното произвеждане, както и фокусиране върху бъдещето на сдруженията и нужните решения за опазване на работните места при прехода към нисковъглеродно произвеждане.
Румен Радев акцентира, че страната ни разчита на поддръжката на Европейската комисия при обезпечаването на опция районите да се развиват по най-хубавия метод за локалните общности.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР