България приключи участието си на европейското първенство по баскетбол в

...
България приключи участието си на европейското първенство по баскетбол в
Коментари Харесай

Баскетболистите пропуснаха шанса да влязат в Топ 16 на Евро `22

България завърши присъединяване си на европейското състезание по баскетбол в Чехия, Грузия, Италия и Германия в груповата фаза. Воденият от селекционера Росен Барчовски тим имаше действителен късмет за присъединяване в 1/8-финалите, само че за задачата се нуждаеше от наложителна победа в последния си дуел от група А против Белгия.

Пред настроената враждебно против българския отбор аудитория в зала " Тбилиси Арена " селекцията ни отстъпи с 80:89 и се сбогува с опцията за място в Топ 16. Причината за отрицателното отношение на грузинските почитатели против националите ни беше, че само загубата на българските баскетболисти можеше да резервира вярата на самите домакини да пробият в елиминациите. В късния мач довечера Грузия излиза против Черна гора и при възможен триумф ще продължи в идващия стадий на шампионата.

" Много условия помогнаха да загубим мача - уточни треньорът Барчовски. - Но аз съм горделив с този тим. Пробвахме до дъно всичко, даже в тази конюнктура. Изцедихме всичките си сили. Сложиха всички грузински доброволци на главите ни, с цел да не се чуваме. Съдийски решения... Аз не обичам да се извинявам с това, само че то е фактор. Ние сами изпуснахме момента да направляваме резултата. Да съм справедлив, доста мъчно може да спечелим подобен мач. Ако не беше това цялото струпване, ние щяхме да спечелим този мач. Но не и при тези условия. "

Пореден свръхестествен мач изигра водачът на българския тим Александър Везенков. Крилото на " Олимпиакос " реализира нов " дабъл-дабъл ", отбелязвайки 26 т. и овладявайки 13 битки. Американският ни гард Дий Бост добави 18 т., 6 битки и 4 асистенции, а Чавдар Костов и влезлият като запаса Димитър Димитров приключиха с по 11 т.

За натурализирания национал в нашия тим това беше финален мач с екипа на България. Секунди след финалната сирена 32-годишният Бост показа:

" Знаехме, че този дуел ще бъде равносилен. Някои отсъждания на съдията не бяха ОК. В два следващи мача се случва това. Изиграхме някои страхотни дуели. Ще запомня вечно някои моменти, които са специфични за мен с българския народен тим. Създадох доста другарства тук. Благодарен съм за това, което претърпях през последните шест години. "

Благодарение на фантастичните си игрови индикатори Везенков пък е в челото на най-важните статистически ранглисти на Евробаскет `22. 27-годишният българин е най-резултатният състезател в първата фаза с общо 134 т. в пет мача. Средният индикатор от 26,8 т. на мач му отрежда второ място в шампионата, отстъпвайки само на гръцката суперзвезда Янис Адетокунбо с 31,0 т. приблизително на мач (но от три изиграни мача).

Саша е пръв и измежду борците под коша - както по сбор битки (61), по този начин и приблизително на мач (12,2). Втори и по двата индикатора е литовецът Йонас Валанциунас надлежно с 57 и 11,4.

" Добра игра, изключително в нахлуване. Защитата беше по-слабата ни част, леко се усъвършенства в последните два мача - заключи представянето на шампионата селекционерът Барчовски. - Но ние имаме доста проблеми, които са проблеми на целия ни баскетбол, освен на националния тим. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР