България получи първия танкер с американски втечнен газ. От Министерството

...
България получи първия танкер с американски втечнен газ. От Министерството
Коментари Харесай

Първият танкер с американски втечнен газ за България вече се разтоварва

България получи първия танкер с американски полутечен газ. От Министерството на енергетиката са удостоверили пред Нова ТВ, че синьото гориво е пристигнало и към този момент се разтоварва, заяви медията.

Корабът е подранил с няколко дни.

“Доколко аз знам се разтоварва сега и употребяваме газа от там”, е коментирал вицепремиерът Асен Василев.

Експерти обясниха, че лишава към 18 часа, с цел да може да се източи синьото гориво от кораба. Около нас с терминали разполагат Гърция и Турция.

“Постъпва полутечен газ на терминал, само че не както всички чакахме на терминал в Гърция, а на един от терминалите в Турция се разтоварва, като има краткотрайна конвенция, защото ние нямаме междусистемна обвързаност”, изясни енергийният специалист Васил Начев.

Южната ни съседка има 4 точки, където е допустимо разтоварването, строят и пета. Големият въпрос в този момент е дали цената на природния газ у нас ще падне. За юни „ Булгаргаз” предложи тя да е в размер на 141,28 лева, което е с към 20 лв. по-евтино от май или към 13 на 100

“Всяка прогноза би била спекулативна, защото ние не знаем параметрите по този въпреки и краткотраен контракт, по който влиза газ и можем само да гадаем. Да, знаем какъв брой е референтната цена на „ Хелихъб”, знаем и какви са транспортните разноски, всички тези неща са известни, въпросът е каква е премията”, разясни Начев.

Бившият член на енергийния регулатор Еленко Божков остава черноглед, че посредством втечнения газ ще реализираме обща по-ниска цена от досегашната.

“При каквито и да е акробатики, финансови и физически, цената на природния газ ще пораства, в случай че се доставя по различен, друг от досегашния начин”, безапелационен бе Божков.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР